prajitura cu mere si nuci for dummies

Daca tot e caiet de incercari, sa incercam sa povestim cum se face si mai ales de ce imi place atat de tare cea mai simpla prajitura din lume (eh, n-o fi chiar cea mai simpla, dar clar e in top 10). Prima parte pare mai complicata, nu-i asa? Well, we’ll see.

Prajitura preferata descriere: super dulce-acrisoara, cu blat de pandispan umezit de sucul lasat de mere, si “cireasa de pe tort” sau nuci crocante on top of all that yumminess.
Pentru compozitia din care va creste precum Fat-Frumos o minunatie de pandispan avem nevoie de:

5 oua
10 linguri de zahar
(asa zice reteta, dar cum eu tin musai sa nu fac diabet sau sa ma umflu precum o gogoasa, pun cam 6-7 linguri mai rase, fiecare dupa cum il lasa constiinta)
un praf de copt
un plic zahar vanilinat sau esenta de vanilie
5 linguri super pline cu faina alba cernuta
(cica face prajitura mai pufoasa)

pentru “ornat” : 2 mere & 2 maini de nuci

Dupa ce am scos toate nebuniile astea de pe unde le aveam dosite, and I am not kidding, ne pregatim sa ne jucam cu mixerul. Bineinteles, ca mai intai trebuie sa trecem proba separarii albusurilor de galbenusuri. Adica, lovim usurel bietul ou de marginea recipientului pe care ne propunem sa il folosim si apoi ii crapam cu grija coaja in doua jumatati cat mai egale…restul e de poveste, albusul intr-un castron, galbenusul in altul.
Acum, cei care au izbandit in operatiunea mostru pot sa se apuce cu meticulozitate sa bata albusurile spuma, restul exersati in continuare. Albusurile sunt batute suficient cand se poate intoarce castronul cu fundul in sus si spuma refuza sa cada, dar nu disperati nu e musai sa fie perfect. Galbenusurile trebuiesc atacate cu zaharul mentionat mai sus si parfumate cu vanilia, apoi invartiti-le bine cu mixerul pana se transforma miraculos intr-o pasta galbuie. Acum Yin-ul si Yang-ul trebuiesc amestecate cu grija cu o spatula de lemn. Ca sa nu se turteasca prajitura, si sa va cuprinda disperarea, turnati cate putin galbenus indulcit peste albusurile intarite si amestacati de jos in sus cu multa rabdare. We are almost there, hang on! Presarati cate un pic din faina si amestecati in acelasi stil boring, adica cu grija de jos in sus. Nu uitati sa puneti si praful de copt in faina!

And now, the special trick:” bagati” cam doua mere, curatate de coaja si rase pe razotoarea mare, in toate munca asidua de pana acum. Deasupra presarati fara mila nuci maruntite cu mare grija sa nu va taiati vreun varf de deget.
Compozitia astfel trudita va fi asternuta intr-o tava tapetata cu ulei si faina pentru vreo 30 de minute la foc min in cuptorul preincalzit. Sau pana cand testul cu scobitoare se dovedeste pozitiv.

Enjoy!

Advertisements

One thought on “prajitura cu mere si nuci for dummies

  1. Pingback: Apple & pecan coffe cake *Prajitura cu mere si nuci | Pink Salt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s