Almond Meal Blueberry Muffins * Brioșe cu Afine din Făină de Migdale

 

 

Did anyone hear of the Keto diet? It’s been around since the 1920s, when was first used as a treatment for epilepsy (by mimicking the metabolism of fasting). Along other eating trends out there, the Keto diet is talked about in relation to losing weight nowadays. I could never actually follow a diet as strict as Keto (which seems to me very much like Atkins), Dukan, Paleo, Fruitarian … they might work for a while, but can you actually keep up with them all your life? I think most diets usually backfire in a way or another. Maybe we should try the Moderate Diet, you know…just a tity little bit of everything, listen to our bodies’ needs and say NO to FAST FOOD and SODA. 🙂

Still, for fun I try to keep up with the “eating fashion” and sometimes I find some real diamonds of recipes. Even though I’m keeping my word and munch on fruits and veggies, I made these muffins a couple of times and they were really amazing for a diet muffin, you know?! 🙂

 

muffins1

 

INGREDIENTS FOR 5-6 MUFFINS:

1 cup almond meal

1/2 tbsp baking soda

a pinch of salt

1 egg

1/4 cup coconut milk/ almond milk

1/4 cup sour cream

vanilla extract

lemon zest

1 tbsp melted butter

3 tbsp agave nectar (they’re not very sweet with only 3 tbsp, so you know adjust to your own tastes)

1/3 cup frozen blueberries

 

bluemufffins

 

 

Preheat the oven at 350 F.

All you have to do is mix all the ingredients together (except the blueberries), fill each muffin cup about 2/3 with batter (they’re not going to raise to much, so don’t panic and fill the cups with confidence) and 5-6 blueberries in each cup.

Bake the muffins for 20 minutes (until golden).

The muffins will be moist and the texture of the almond meal give them a little bit of crunchiness, I think.

 

ENJOY!

 

***************************************************************************************************

 

Să vă spun povestea cu Ketosis-ul? Cred că e mai la modă Dukan-ul în România în ultima vreme. E adevărat că există totuși românul Andrei Lascău care ”slăbește în timp ce mănâncă ca un șăf” zice el în Engleză furând cumva sloganul pe care cred ca Teo Trandafir l-a inventat acum mai mulți ani pe când „slăbea mâncând„ și branduia niște pâine dacă îmi amintesc bine. Mult înainte de domnul Lascău în România, și de isteria în masă din America, mind you, regimul a fost inventat ca tratament în cazurile de epilepsie la copii. Paleo, Dukan, Atkins, Fruitarian și toate celelalte tarianuri sunt prea mult pentru nervii mei șubrezi de housewife, n-aș putea să mă țin ele și sincer nici nu cred că ar trebui să încerc. Eu zic că cel mai bine și mai sănătos e să practicăm dieta moderată, adică cât un pic din fiecare și cât mai deloc din minunata bucătărie americană.. a se citi soda și fast food.

Astăzi, în timp ce eu mă țin de vegetarianismul meu în continuare, vă aduc la cunoștință o rețetă de brioșe foarte Keto, care se face cu făină de migdale deci e ultimul strigăt în materie de fashion în farfurie și-n cuptor… a nu se băga de seamă ironia.

 

 

muffins1

 

 

 

INGREDIENTE PENTRU 5-6 BRIOȘE:

1 cană făină de migdale 

1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu

un praf de sare

1 ou

1/4 cană lapte de cocos/migdale/soia/

2 linguri de smântână

esență de vanilie

coajă de lămâie

o lingură de unt topit

vreo 3 linguri de sirop de agave/ arțar/ miere la o adică

un pumn de afine proaspete sau înghețate

 

bluemufffins

 

 

Încâlziți cuptorul la foc mic.

Aruncați toate ingredientele (mai puțin afinele) într-un bol și luați-le la amestecat cu mâna/spatula/mixerul.

Umpleți formele de brioșe cam două treimi cu compoziție (de crescut n-or să crească așa că se poate pune cu încredere) și apoi scăpați și vreo 5-6 afine în fiecare formă.

Coaceți-le vreo 20 de minute sau până se fac aurii ca-n poză.

Rezultatul final e o brioșă destul de umedă (zi să-i zic la moist) dar cu o textură interesantă dată de fâină de migdale.

 

SĂ FIȚI SĂNĂTOȘI!

 

Advertisements

2 thoughts on “Almond Meal Blueberry Muffins * Brioșe cu Afine din Făină de Migdale

  1. Pingback: Almonds Muffins * Briose cu faina si unt de migdale | Pink Salt

  2. Pingback: Almond Flour Chocolate Muffins | Pink Salt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s