Moussaka * Musaca

 

 

My quinoa is cooking as I type this and I would lie if I say I am not drolling over my keyboard just looking at the pictures. I love moussaka, I almost died eating it when I was 10 or 11 years old.

We lived (my parents still live there) in one of those “Communist apartment buildings”. Yes, the building is as ugly as hell and from the stories our grandfather used to tell us (he worked in constructions during Communism) it’s also very poorly built. To go back to one of the moment that might have impared my future growth, I was visiting our second floor neighbour (our apartment is on the third floor), she was home alone (kids back then were left to fend for themselves) and somehow we managed to lock ourselves in her bedroom. Imagine 3 kids spending 4 or 5 hours locked in a room…

We got out when my neighbour got back from work, we were all very hungry. Upstairs, in our apartment my mom had made moussake. I aet without chewing and a small piece of a bay leaf got stuck in my throat… I couldn’t breath or swallow. Lucky I am still here today to tell the story.

So, don’t use pieces of bay leaves that are too small to be seen by excesively hungry people.

 

musaca1

 

INGREDINTS FOR 4 SERVINGS:

7 big potatoes peeled and boiled for 10 minutes

1 pound grass feed ground beef

1 yellow onion

2 ripe tomatoes 

1/4 cup sour cream

1/4 parmesan

2 eggs

1/3 cup tomato sauce

pink salt & fresh ground pepper

1 tbsp sage

2 tbsp extra virgin olive oil

 

While the potatoes are cooling off, chop the onion and puree the tomatoes.

Sautè the onion in olive oil until golden, then add the tomato puree, the tomato sauce, season to taste and add the meat.

Cook until the meat is well done and sit aside to cool.

Cut the potatoes in thin slices and arrange half of them on the bottom of an oven safe pan.

Cover the potatoes with the meat.

Beat the eggs with the sour cream (you can also add some ricotta cheese if you want) and pour half of the composition over the meat. While you’re at it, shred some parmesan on top.

Arrange the rest of the potatoes on top of the meat, cover with the rest of the eggs and sour cream and season.

There should be enough liquid in the pan from the tomato sauce and the egg mixture but if your meat sauce was pretty dry add a bout 1/4 cup water in the pan before you start place in the oven.

Cover the pan with a lid or with aluminium foil and bake the moussaka at 380 F for an hour.

Remove the lid/aluminium foil, shred some more parmesan on top and bake it for another 20-30 minutes.

 

 

moussaka

 

 

I honestly tried to make it as healthy as possible and I think I succeded.

If you like pickles, they go very well with this recipe… at least according to my Romanian taste buds.

And by the way, I made moussake with seitan instead of ground beef for a couple of time and it was delicious.

 

ENJOY!

 

*****************************************************************************************************************************

 

Prin cotloanele fișierelor cu poze, pe care m-am încumetat astăzi să dau clicka- clicka că nu se mai putea cu atâta dezordine- organizată, am găsit una alta și printre ele și rețeta asta de mâncare ”tradițională românească”, pe care am moștenit-o noi românii de la turci… atââât. Nu vă strâmbați e varianta corporate, cu smântână vegetală și carne de soia… Just joking, nu e vegetariană, merge și așa și e chiar foarte bună. Am făcut musaca vegetariană de câteva ori dar de fiecare dată m-am trezit întrebându-mă de ce m-am muncit atât să fac o mâncare fără carne… greu domne cu ideile preconcepute din fragedă pruncie, even though you know better, tot te surprinzi încurcat din când în când.

Mie îmi place foarte tare musacaua, sincer nu știu de ce fac musaca fix doar o dată pe an. Ultima dată am făcut anul trecut.. decembrie..invitați la masă…2012…decembrie…invitați la masă (deși vedeta a fost ciorba de pește și fasolea făcăluită aka bătută, dar asta e altă poveste)…anul ăsta n-am avut invitați la masă, ca să vezi.

Mă gândesc că mi se trage probabil de la sperietura pățită pe la 10- 11 ani când era să mor cu ditai bucata de musaca între fălci. Maică-mea rupsese foia de dafin în bucăți numai bune: prea mici ca să se prindă plodul înfometat de escapadele prin vecini că e cu dafinul în gură, prea mari ca să se alunece pe gât fără-i să sufoce progenitura. Pân la urmă m-a scăpat cumva, eu nu îmi mai amintesc cum dar încă mai trăiesc să spun povestea și mamă poate să îmi zică “Păi haplea..!”

Morala: Nu rupeți frunzele de dafin! 😀

 

 

musaca1

 

 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII:

7 cartofi mari curățați de coajă și fierți vreo 10 minute în apă cu sare

1/2 kg de carne tocată de vită (sau amestec)

1 ceapă 

2 roșii făcute piure

un sfert de cană cu smântână

un sfert de cană cu sos de roșii pasate

sare roz & piper proaspăt măcinat

salvie

2 linguri ulei de măsline

2 ouă

parmezan

 

Cât se răcesc cartofii, tocă ceapa și dă la blender roșiile.

Apoi călește ceapa în uleiul de măsline, adaugă roșiile (conservate și proaspete) și carnea și condimentează după gust.

Lasă sosul ăsta pe foc până e complet făcută carnea.

Taie cartofii în rondele și aranjează jumătate din rondele pe fundul cratiței/ formei de aragaz pe care vrei să o folosești (ideal ar fi să fie un vas mai mult adânc decât întins).

Pune sosul de carne peste cartofi.

Bate ouăle cu smântâna (poți să adaugi și ricotta) pune jumătate din compoziție peste cartofi.

Rade-i niște parmezan deasupra.

Acoperă cu restul de cartofi, și apoi cu restul de ouă cu smântână.

Ar trebui să fie suficient lichid pe fundul vasului, dacă sosul de carne nu prea mai avea lichid mai adaugă un sfert de cană de apă (toarnă cu grijă pe marginea vasului).

Pune musacaua la cuptor la foc mediu (vasul/ oala acoperită cu un capac sau cu folie de aluminiu) pentru o oră.

Scoate folia de aluminiu/capacul, rade un strat de parmezan peste și mai lasă în cuptor încă 20 – 30 de minute până se face nom nom crusta.

 

 

 

moussaka

 

Merge cu ceva garnitură acrișoară, zic eu care sunt leșinată după murături.

Altfel, rețeta e adaptată la gusturile mele cenzurate de raționamente de să fie și gustos și sănătos.

 

SĂ FIȚI SĂNĂTOȘI!

 

Advertisements

3 thoughts on “Moussaka * Musaca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s