Chocolate Mint Cake Bites * Cake Bites cu Menta si Ciocolata

 

 

Long story short, I went to Emma’s tea room, they were out of mini blueberry muffins and I was offered cake bites…Shame on me, it was the first time I came across cake bites and didn’t really know what to expect (I am not a fan of really sweet sweets…) but I had to try them when she said that the cake bites were peppermint chocolate…You can’t say no to mint! The cake bites were delicious and very pretty, and small… I had to try to recreate them.

So, here’s the recipe for Mint Chocolate Cake Bites from scratch (no box powder or cake mixtures)! They’re easy to make, they look pretty and taste delicious,  but it’s not a fast recipe which means I’ll probably make them once or maybe twice a year.

 

INGREDIENTS FOR THE CAKE BATTER:

  • 6 eggs
  • 1/3 cup flour
  • 1/3 cup sugar
  • 1tbsp baking powder
  • 1tsp rum
  • 1tsp vanilla extract
  • lemon/ orange zest (optional)

 

INGREDIENTS FOR THE CAKE BITES MIXTURE:

  • 100g/ 7 tbsp butter room temperature
  • 1/3 cup unsweeten cocoa
  • 1/4 cup almond meal
  • lemon zest (optional)

 

INGREDIENTS FOR THE SUGAR SYRUP:

  • 1/2 cup sugar
  • 2/3 cup water
  • 2 tbsp mint esence (optional)

 

INGREDIENTS FOR THE CHOCOLATE GANACHE:

  • 100g milk chocolate
  • 100g dark chocolate
  • 2 tbsp butter

 

blat

 

I. For HOW TO MAKE THE CAKE click here.

After you made the cake, let it cool and start making the syrup.

 

II. HOW TO MAKE THE SYRUP:

1. Mix the water and the sugar, add the mint essence (leave the mint essence out if you don’t like minty cakes) and boil until the sugar is completely melted. Let the syrup melt and go back to the cake.

 

cake_bites

 

 

III. HOW TO MAKE THE CAKE BITES MIXTURE:

1. Break the cake into crumbles.

2. Mix the cake crumbles with the butter, almond meal and cocoa. add the lemon zest and mix everything really well.

3. Add the syrup and continue mixing until you have a pretty homogeneous dough.

 

cake_bites2

 

5. Roll the dough into small balls, cover them with plastic wrap and let them rest in the fridge for 30 minutes.

 

IV. HOW TO MAKE THE CHOCOLATE GANACHE:

1. Break the chocolate into small pieces, and place them into a medium size sauce pan.

2. Place the sauce pan on top of a large pan filled 1/3 with water.

3. Place the large pan on low heat.

4. When the chocolate starts to melt (make sure you mix well during the process) add the butter and continue mixing until everything is melted and looks like a chocolate syrup.

5. Let the chocolate ganache cool for a few minutes (you don’t want to cool it completely because the chocolate).

 

collage cake bites2

 

V. HOW TO MAKE THE CAKE BITES:

Stick a toothpick in the cake ball, and roll them into the chocolate ganache.

Using a second toothpick carefuly remove the first toothpick and place the cake bite on a plate/cookie sheet covered with parchment paper.

Sprinkle them with whatever you want/ have around the house immediately.

Let them cool in the fridge for 3 hours before serving them.

 

ENJOY!

 

****************************************************************************************************************

 

Asta e ultima rețetă kilometrică, promit! Când m-am hotărât să fac cake bites am căutat rețete din care să mă inspir atât pe site-urile culinare din SUA cât și pe cele din România. În SUA e puzderie de variante de rețete făcute invariabil cu cake mix (chimicale la cutie) și icing gata luat de la supermarket, deci a căzut rapid varianta asta. Pe blogurile din România treaba stă mai bine, dar nu sunt așa multe retețe disponibile. Cu toate astea, din câte am mai văzut pe site-uri cu poze par să fie destul de populare în patria mumă. Cake bites sunt super simplu de făcut, dar trebuie răbdare multă, capitol la care eu nu prea sunt dotată, așa deci și prin urmare probabil o să se mai întâmple să mai fac cake bites la anu’ pe vremea asta. Cine se știe răbdător… sunt super drăguțe și gustoase bomboanele astea de tort, n-o să fiți dezamăgiți! Miezul bomboanelor aduce un pic cu salamul de biscuiți, data viitoare mă gândesc să le frământ cu prosseco și să ditch siropul de zahăr.

 

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE TORT:

  • 6 ouă
  • 1/3 cană/ 6 linguri făină
  • 1/3 cană/ 6 linguri zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • coajă de lămâie (opțional)

INGREDIENTS FOR THE CAKE BITES MIXTURE:

  • 100g unt la temperatura camerei
  • 5 linguri cacao
  • 1/4 cană făină de migdale
  • coajă de lămâie opțional

INGREDIENTE PENTRU SIROPUL DE ZAHĂR:

  • 1/2 cană zahăr
  • 2/3 cană apă
  • 2 linguri esență de mentă (opțional)

INGREDIENTS FOR THE CHOCOLATE GANACHE:

  • 100g ciocolată cu lapte
  • 100g ciocolată neagră
  • 2 linguri de unt

 

blat

 

I. Pentru CUM SE FACE BLATUL DE TORT dați click aici.

După ce ați făcut blatul de tort, lăsați-l să se răcească și puneți-vă pe treabă cu siropul.

II. CUM SE FACE SIROPUL DE ZAHĂR:

1. Simplu, se amestecă apa cu zahărul și esența de mentă (dacă vă e pe plac) și se fiert pe foc mic până se topește zahărul. Lăsați-l să se răcească și tăbărâți pe blatul de tort.

 

cake_bites

 

III. CUM SE FACE AMESTECUL DE CAKE BITES:

1. Fărâmițați blatul de tort fără milă.

2. Amestecați „firimiturile„ cu untul, făina de migdale, cacao și coaja de lămâie (dacă și numai dacă aveți chef de ea).

3. Adăugați siropul de zahăr și frământați bine până obțineți un amestec cât de cât omogen.

 

cake_bites2

 

5. Din amestecul rezultat faceți biluțe/ bile/ guguloaie și apoi acoperiți-le cu folie de plastic și lăsați-le la frigider 30 de minute.

IV. CUM SE FACE GANACHE-UL/ GLAZURA DE CIOCOLATĂ:

1. Rupeți ciocolata în bucăți mici și topiți-o împreună cu untul la bain-marin. Lasați-o câteva minute la răcit (nu o răciți complet, cât să nu vă frigeți la degete).

 

collage cake bites

 

 

V.  CUM SE FAC CAKE BITES/ BOMBOANELE DE TORT 🙂  

Înfigeți o scobitoare în bila răcită și învârtiți-o în ciocolata topită.

Folosindu-vă de o a doua scobitoare, scoateți cu grijă prima scobitoare și așezați bomboana pe o tava acoperita cu hârtie ce copt.

Decorați după bunul plac imediat.

La sfârșit se cer la frigider vreo 3 ore înainte de a fi consumate.

 

SĂ FIȚI SĂNĂTOȘI!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s