Raspberry Cake with Vanilla Pudding * Prajitura cu Zmeura si Crema de Vanilie

 

Seems like long time is no time in my timeline. I was asked by someone how I see the calendar if I close my eye and think about it… man, my calendar is just a blurring picture with some coffee and wine stains! I often forget what day it is and I lived a whole year believing I was a certain age, that was not my actual age! I’m always late and I go from feeling like I have the whole time in the world to the despair of an apocalipse knocking on my door. Yeah, I’m definitely not the most organized person in the world, but I bet the #mostinterestingmanintheworld isn’t very organizer either.

#timetomakethecake !

This is a very light fruit cake recipe with a vanilla pudding topping that I used to make quite often a couple of years ago. I haven’t made it in maybe 4- 5 years, but I’ll probably start making it more often in different combinations (maybe add some syrup/ juice to the fruit cake) because it’s really light on sugar, it’s refreshing and it’s butter free (I love butter, but I can bring myself to use cups of it for one single cake, it’s too  much for my nervous system).

 

praji cu zmeura warm

 

INGREDIENTS FOR THE CAKE BATTER:

  • 5 eggs
  • 5 heaped spoons of flour
  • 5 heaped spoons of sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • 1 tsp rum
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/2 cup fresh raspberries (I think blueberries would work too)

INGREDIENTS FOR THE VANILLA PUDDING:

  • 4 egg yolks
  • 1 cup whole milk
  • 1 cup filtered water
  • 2 tbsp vanilla extract
  • 4 tbsp corn starch
  • 3/4 cup powder sugar

you will also need:

  • 1 cup extra of fresh raspberries
  • 1/3 cup roasted coconut flakes

 

estimated time: 1h – 1.30h (depending on which season you’re baking the cake)

 

praji incipient

 

 

HOW TO MAKE THE CAKE BATTER:

Preheat the oven at 355F/ 180C.

The cake batter follows the same recipe I posted hereI decided to make it a smaller cake so I only used 5 eggs and cut the amount of sugar and flour to 5 spoons instead of 6 spoons (1/3 cup) as in the previous recipe.

After I make the batter I transfered it in my largest round cake pan and then I added the raspberries.

I baked the cake at 355F for about 25 minutes.

 

praji blat

 

And there was the sun shining upon my cake for exactly 5 minutes.

Transfer the cake on a rack and let it cool completely. You’ll have plenty of #timetomakethevanillapudding !

 

vanilla pudding

 

 HOW TO MAKE VANILLA PUDDING FROM SCRATCH:

1. Separate the yolks from the egg whites.

2. Beat the yolks with the powder sugar until really smooth (in a small small sauce pan; use a whisk).

3. Add the milk and 2 tbsp of corn starch, mix well and place the pan on low heat (3 for electric stoves).

4. Using a wood spoon/spatula continually mix the pudding clockwise to prevent lumps and sticking to the bottom of the pan.

5. After 5 minutes, add 1/2 cup water and continue mixing for another 5 minutes.

6. Add the rest of the water and the corn starch and continue mixing until the pudding thickens.

7. Remove from heat and mix from time to time while you let it cool (outside if it’s cold :D).

 

 

praji zmeura

 

Now  cover the fruit cake with the homemade vanilla pudding, add more raspberries on top and some roasted coconut flakes and let it cool for an hour or so (if you eat it the next day, it’s even better).

 

ENJOY your homemake light fruit cake!

 

***************************************************************************************************************************

 

Așa deci, ieri am reușit să editez pozele și să scriu partea în engleză, apoi m-a răpus somnul vreo 4 ore deși era abia 2 după-amiaza. Dacă am noroc, deși abia ce-am terminat de înfulecat ditai grilled cheese sandwich-ul poate- poate reușesc să termin și cu partea în română. Îmi place să mă dau în stambă bilingual, dar nu-i ușor frate îți consumă ceva timp și nervi (mai ales când scrii direct în wordpress și îți cade netul și se duce în mă-sa tot ce ai scris). Mă-ntreb cum reușeșc unii să aibă și job, să crească și copii și să se țină și de făcut poze la pot ce pun în farfurie… Și altă chestie, mai au și timp să scrie ditai povestea (not always related to za food) cu fiecare rețetă pe care o postează. Știu că majoritatea blogărimii este de părere că povestea face diferența, dar chiar face diferența?… You must have a story, the story behind…e noul moto în marketing, nimeni nu mai cumpără nimic dacă nu vine cu o poveste la pachet, cu o poză cu un munte sau un norișor, ceva- orice. Cu toate astea, acum câteva zile cineva (persoana care a pus întrebarea cu calendarul relatată în versiunea în engleză :D) spunea tocmai cum nu înțelege mania asta a blogărilor culinari de a povesti ultimul trip la mall sau prin ce aventuri le-a mai trecut pisica. Citez: ”get to the recipe, cause that is why I am here!”. Cam cu ideea asta am pornit și eu când am început să postez rețete, pe bloguri cu rețete ar trebui să găsești numai rețete telegrafice cum se găseau pe vremuri în cărțile de bucate, dar cu mai multe poze. Nu prea funcționează așa! În timp te ia valul și îți pasă tot mai mult pentru că petreci timp pozând, editând, tastând și parcă începi să vrei să scrii mai mult și despre tine ca să nu te reduci la niște rețete și la niște poze (uneori nu cele mai reușite).

Ș-acum trec rapid la partea cu rețeta de prăjitură cu zmeură și cremă/ budincă de vanilie. Prăjitura asta este super ușoară, dulce-acrișoară și foarte parfumată.

 

praji cu zmeura warm

 

 

INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE PRĂJITURĂ:

  • 5 ouă
  • 5 linguri de făină
  • 5 linguri de zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1/2 cană cu zmeură (mă gândesc că sunt și afinele o opțiune)

INGREDIENTSE PENTRU CREMA/ BUDINCA DE VANILIE:

  • 4 gălbenușuri
  • 1 cană lapte gras
  • 1 cană apă filtrată
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • 4 lingurițe amidon
  • 3/4 cană zahăr pudră

mai ai nevoie de:

  • 1 cană extra cu zmeură
  • 1/3 cană fulgi de cocos rumeniți

estimated time: 1h – 1.30h (dacă e frig afară se răcesc toate mai repede)

 

praji incipient

 

CUM SE FACE BLATUL DE PRĂJITURĂ CU ZMEURĂ:

Încălziți cuptorul la 355F/ 180C.

Rețeta pentru blatul de prăjitură cu zmeură este identică cu cea pe care am postat-o aici. Singura modificare am făcut-o la cantități, adică am folosit 5 ouă/ 5 linguri făină/ 5 linguri zahăr în loc de 6/6/6 numerele magice în rețeta precedentă.

După ce am terminat cu coca și am transferat-o frumos într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, am presărat și zmeura pe ici pe colo în cocă și am dat tava la cuptor pentru 25 de minute.

 

praji blat

 

Scoateți-o din tavă și lăsați-o să se odihnească până se răcește complet.

Acuș hai să facem crema de vanilie sau budinca de vanilie, whatever you want to call it!

 

vanilla pudding

 

CUM SE FACE CREMA DE VANILIE/ BUDINCA DE VANILIE:

1. Separași albușurile de gălbenușuri.

2. Într-o cratiță de dimensiune medii, bateți gălbenușurile și zahărul cu un tel până se fac cremă.

3.Adăugați laptele și 2 lingurițe de amidon, amestecați bine și puneți cratița pe flacără mică.

4. Amestecați crema continuu cu o spatulă/ lingură de lemn fără să schimbați sensul în care amestecați (altfel face cocoloașe și se lipește de fundul cratiței).

5. După 5 minute adăugați 1/2 cană de apă și o linguriță de amidon și continuați să amestecați încă 5 minute.

6. Adăugați și restul de apă și amidon și amestecați continuu (păstrând sensul) până se îngroașă crema.

7. Luați cratița de pe foc și lăsați crema de vanilie să se răcească. Aveți grijă să nu uitați să mai amestecați din când în când.

 

praji zmeura

 

Și când zic ”nu cele mai bune poze”, știu eu ce zic.

Acum că s-a răcit crema puteți să o distribuiță uniform peste prăjitura cu zmeură. Aranjați după bunul plac restul de zmeură peste crema sau budinca de vanilie, presărați cocos și lăsați-o așa gătită vreo oră (sau peste noapte) la frigider.

SĂ FIȚI SĂNĂTOȘI!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s