Thai Inspired Chicken Soup * Supa de Pui in Stil Thailandez

 

 

I had some leftover boiled chicken breast that I really needed to use and I have been craving Tom Kha Gai for a while now.

Still, I decided to make a coconut chicken soup that doesn’t have such strong flavors as Tom Kha Gai does… As much as I love ginger, I have to keep in mind that I’m the only one inside the house who does!

 

 

thai chicken soup1

 

 

INGREDIENTS FOR 4 SERVINGS:
…………………………………………………………………………………..
1 can coconut milk unsweeten
…………………………………………………………………………………………
1 tbsp coconut oil
………………………………………………………………………………….
1/2 chicken breast boiled
…………………………………………………………………………………………
1/2 zucchini
…………………………………………………………………………………………..
1 red pepper
………………………………………………………………………………………….
3 large garlic cloves minced
………………………………………………………………………………………….
1 green jalapeno pepper
……………………………………………………………………………………………….
1/2 yellow onion
……………………………………………………………………………………………….
pink salt & fresh ground pepper
…………………………………………………………………………………………….
3 dried red jalapeno (optional, for extra kick)
……………………………………………………………………………………………..
6 cups chicken  broth
………………………………………………………………………………………………….
lemon juice
………………………………………………………………………………………..

estimated time: 40 minutes

 

 

thai chicken soup 2

 

 

How to make Thai Inspired Chicken Soup:

First of all, my chicken was already boiled when I started making this soup. And I also had the chicken broth from boiling the chicken. You can either do as I did, boil the chicken breast (skin included) and then use the chicken broth to make the soup or use a broth concentrate or the already made supermarket version.

 

1. Chop the onion and sauté it in the coconut oil until translucent (use a large pot).

2. While the onion is cooking, remove the seeds from the jalapeno pepper and chop it in small pieces.

3. Add the jalapeno and the garlic over the onion, stir well.

4. Add the coconut milk and stir well. Add the chicken broth, stir and bring the soup to a boil. Taste the soup, and add salt & pepper if needed.

5. Remove the seeds of the red pepper and chop it in smaller cubical pieces. Add the red peppers to the soup (and the dried jalapenos if you like it spicccyyy) and boil for 10 minutes on medium low heat.

6. If you’re using raw chicken: chop the chicken breast in smaller pieces and add it to the soup with the red pepper.

7. While the soup is simmering, chop the zucchini in really thin spaghetti like pieces. If you have a one of those fancy machines…make zoodles.

8. Let it cook for 4-5 minutes and remove from heat. Add few drops of lemon juice and transfer to soup bowls.

 

Tips & Tricks: If you’re trying a new recipe/ a new style of cuisine, always taste the food while you’re cooking it! That way you’ll make sure it matches your tastes as well…And don’t be afraid to ajust it if you feel like there’s something missing/ overloading the recipe.

 

ENJOY!

 

************************************************************************************************************************************

 

Traducere liberă din bucata în engleză… puiul    de care m-am folosit eu, era deja fiert, și aveam și supă de pui leftover pe care era musai să le gătesc cumva. Prima variantă, de fapt planul de la care pornisem era să fac o ciorbă cu vită și pui. mi-a fost prea lene și m-am tot gândit în ultimul timp la o supă Tom Kha Gai …. e ciudată, dar nu știu de ce acum aș mânca-o pe nerăsuflate ACUM. Anyhow, varianta de supă la care am ajuns până la urmă e picantă și aromată fără să sufoace (lemongrass și ginger, cum ar fi!). Mie mi-a plăcut foarte mult.

 

thai chicken soup1

 

 

 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII:
…………………………………………………………………………………..
1 cutie lapte de cocos neîndulcit
…………………………………………………………………………………………
1 lingură ulei de cocos
………………………………………………………………………………….
1/2 piept de pui fiert
…………………………………………………………………………………………
1/2 dovlecel
…………………………………………………………………………………………..
1 ardei roșu
………………………………………………………………………………………….
3 căței mari de usturoi 
………………………………………………………………………………………….
1 ardei jalapeno
……………………………………………………………………………………………….
1/2 ceapă galbenă
……………………………………………………………………………………………….
sare roz & piper proaspăt măcinat
…………………………………………………………………………………………….
3 ardei roșii iuți uscați (opțional- dacă vrei să ardă)
……………………………………………………………………………………………..
6 căni supă de pui
………………………………………………………………………………………………….
suc de lămâie
………………………………………………………………………………………..

timp de preparere: 40 de minute

 

thai chicken soup 2

 

 

 Cum fac supa de pui cu lapte de cocos:

Dacă nu aveți puiul fiert, fie îl fierbeți în prealabil și păstrați și supa, fie faceți supa din concentrat…. sau la cutie (eu nu îmi amintesc să fi văzut la supermarket, dar sunt sigură că au!).

 

1. Toacă ceapa și călește-o în uleiul de cocos într-o cratiță încăpătoare.

2. În timp ce se călește ceapa, scoate semințele din cei doi ardei și toacă-i (pe jalapeno toacă-l cât mai mărunt).

3. Adaugă ardeiul iute și usturoiul pisat peste ceapă și amestecă bine. Lasă totul la călit maxim 2 minute (nu vrei să călești prea tare usturoiul pentru că se amărăște).

4. Răstoarnă conserva de lapte de cocos (cel la cutie e mult mai subțire și mai procesat) peste ceapă și amestecă bine. Adaugă și supa de pui și condimentează după gust cu sare și piper.

5. Lasă supa să dea în clocot, apoi adaugă ardeiul roșu tocat (și puiul tăiat în bucăți mici, dacă este crud). Dacă vrei supă picantă bine, adaugă și cei 3 ardei uscați și coboară flacără la mediu. Lasă supa să fiarbă acoperită cu un capac pentru 10 minute.

6. În timp ce supa fierbe, toacă dovlecelul în fâșii foarte subțiri (să imite tăițeii). După cele 10 minute, adaugă dovleceii și bucățile de pui fiert.

7. Lasă supa să fiarbă acoperită alte 5 minute și apoi stinge focul. Adaugă suc de lămâie după gust și ești gata să transferi supa în farfurii.

 

Tips & Tricks: Gustă cât mai des din mâncare când gătești un fel nou ca să te asiguri că e pe gustul tău. Nu te teme că o să greșești dacă mai adaugi ingrediente dacă ți se pare că ar ieși mâncarea mai bună, toate marile descoperiri sunt de fapt greșeli!

 

SĂ ÎȚI FIE DE BINE!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s