Oven Baked Pompano & Veggies * Peste la cuptor cu legume

 

This is one of the simplest way to bake any type of fattier fish. The excess fish oil will drip into your veggies which will give them an extra yummy flavor. If you like mackerel, this is the recipe you’ve been looking for (yeah, I have a Masters in marketing, but I’m being honest right now :D).

#FishFriday

 

baked pompano moodboard

 

 INGREDIENTS FOR 2 SERVINGS:
………………………………………………………….
1 pompano fish
…………………………………………………………….
1/2 lemon
………………………………………………………..
2 sweet potatoes
…………………………………………………………..
2 russet potatoes
………………………………………………………………..
1 bag of frozen lima beans
……………………………………………………………….
1/2 yellow onion
…………………………………………………………….
bay leaf
……………………………………………………………..
cumin seeds
……………………………………………………………
dried/ fresh parsley 
………………………………………………………….
2- 3 tbsp olive oil
…………………………………………………………………..
pink salt & fresh ground pepper
……………………………………………………………………
dried tarragon
………………………………………………………………..

estimated time: 1 h 

 

baked pompano dark

 

 

HOW TO COOK POMPANO:

1. Clean/ wash the fish thoroughly (make sure there’s no gills left). Rub the fish with pink salt inside and out, and fill it with lemon slices, cumin seeds and pieces of bay leaf.

2. Peel the potatoes, chop them in smaller pieces, salt them and then boil them for 5 minutes on medium high heat.

3. Chop the onion in small pieces and sauté it in olive oil for about 4-5 minutes (until translucent).

3. Add the lima beans, and sauté them with the onion. Make sure you don’ty burn the onion, add water if necessary.

4. Season with pink salt & fresh ground pepper & tarragon.

5. Transfer the onion and beans to a oven safe pan and cover with the fish. Place the potatoes around the fish (with about 1/2 cup water resulted from boiling the potatoes) and season with parsley, fresh ground pepper and some olive oil.

6. Cover the pan with a lid or with aluminium foil and place it in the oven at 400F for 15 minutes. Remove the lid/ aluminium foil and bake for another 15 minutes.

7. Serve the fish and veggies accompanied by lemon slices.

 

ENJOY!

 

**********************************************************************************************************************************

Rețeta asta am descoperit-o în timpul facultății. Pe vremea aia stăteam în gazdă în Drumul Taberei și făceam fix o oră și jumătate iarna de la Râul Doamnei până la Universitate cu troleul 69. Dacă ar fi fost doar timpul, dar era și ÎNGROZITOR de aglomerat, nu aveai loc să te scarpi la nas sau să scoți batista din buzunar dacă te apuca strănutatul de la toate parfumurile din Aleea Castanilor cu care se dușau ”fetele” înainte să iasă din casă.

No, la vremea aia, rețeta asta era singura rețetă pe care eram în stare s-o duc la un sfârșit comestibil. The fish of choice era macroul, în loc de cartofi dulci foloseam morcovi și fasolea de Lima… mă rog fără fasole de Lima. (dar se poate înlocui cu mazăre). În rest mă hrăneam din pungi și din sufertașe aduse pe tren de acasă. Săraca maică-mea nu mai ieșea din bucătărie în weekend-uri.

Așadecișiprinurmare, rețetă entry level pentru studentul din mine.

 

baked pompano moodboard

 

 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII:
………………………………………………………….
1 pește oceanic (pompano)
…………………………………………………………….
1/2 lămâie
………………………………………………………..
2 cartofi dulci
…………………………………………………………..
2 cartofi
………………………………………………………………..
1 pungă mică de fasole Lima congelată
……………………………………………………………….
1/2 ceapă galbenă
…………………………………………………………….
frunze de dafin
……………………………………………………………..
semințe de coriandru
……………………………………………………………
pătrunjel proaspăt / uscat
………………………………………………………….
2- 3 linguri de ulei de măsline
…………………………………………………………………..
sare roz & piper proaspăt măcinat
……………………………………………………………………
tarhon uscat
…………………………………………………………………..

timp de preparare: 1 h 

 

 

baked pompano dark

 

 

 

CUM AM GĂTIT PEȘTELE LA CUPTOR:

1. Curăță/ spală peștele bine de tot (asigură-te că sunt scoase branhiile). Freacă peștele cu sare roz/ sare de mare și umple-l cu felii de lămâie, semințe de coriandru și bucăți de foaie de dafin.

2. Curață cartofii, spală-i, taie-i în bucăți și fierbe-i la foc mediu spre mare vreo 5 minute.

3. Toacă ceapa și călește-o în ulei de măsline 4-5 minute.

4. Adaugă fasolea de Lima (sau mazăre) și călește totul pentru alte câteva minute. Ai grijă să nu arzi ceapa, dacă începe să se lipească, adaugă apă.

5. Asezonează cu sare și piper proaspăt  măcinat & tarhon.

6. Tranferă ceapa și fasolea într-o tavă, acoperă cu peștele și așează cartofii de jur împrejurul peștelui + 1/2 cană (depinde cât de adâncă e tava) din apa în care au fiert cartofii. Presară totul cu pătrunjel fără milă, piper și câteva picături de ulei de măsline.

7. Acoperă tava cu un capac/ folie de aluminiu și bagă peștele la cuptor la 200C pentru 15 minute. Scoate folia de aluminiu/ capac și lasă peștele la cuptor pentru încă 15 minute.

8. Servește-l cu felii de lămâie (pompano e un pește gras).

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s