Almond Meal Biscotti * Biscotti cu Faina de Migdale

 

The original recipe of biscotti ( also known as cantuccini- of course in Italy, where biscotti were first made) is a little more complicated with a lot more sugar, oil, eggs… I like traditional biscotti, but as usual I had to try to make a lighter & healthier version. The baking procedure remains the same: to transform an ordinary biscuit into a biscotti you have to double bake it! I made biscotti before, both with whole wheat and all-purpose flour & brown sugar and they were good, but using almond meal makes them crunchier and just packed with that amazing almond flavor. Sooo good with coffee or tea or just milk.

You can also change the recipe here and there without fearing a complete disaster. I think this is one of those recipes that will always deliver, no matter the cooking skills… as long as you set a timer to remove it from the oven before burning everything.

Next I’m planning to try to make them using coconut flour and almond meal in equal parts. You’ll hear about it soon.

 

almond meal biscotti2

 

Also I like them biscotti smaller (reference picture above) if you’re looking for an end result similar to the packed biscotti sold in supermarkets, you just need to shape the salami dough in a wider rectangular shape.

 

biscotti ingredients

 

 

INGREDIENTS FOR 10-15 BISCOTTI:

…………………………………………………………………….
1 cup almond flour
………………………………………………………………………
1/4 cup coconut flakes
……………………………………………………………………
1/4 whole wheat flour
……………………………………………………………………..
1 tsp aluminium-free baking powder
……………………………………………………………………..
3 tbsp agave syrup + 1 tbsp good quality honey (the honey is optional)
……………………………………………………………………..
2 tbsp carob powder
……………………………………………………………………….
2 tsbp cocoa powder
…………………………………………………………………….
1 tbsp vanilla extract & a drop of almond extract
…………………………………………………………………………..
1 large egg
…………………………………………………………………………..
1/4 cup dried cherries
………………………………………………………………………….
1/4 cup almonds covered in dark chocolate / dark chocolate 
………………………………………………………………………….
orange zest
……………………………………………………………………..

estimated time: 50 min- 1 h

 

 

biscotti dough

 

 HOW TO MAKE ALMOND MEAL BISCOTTI:

1. Combine all the dry ingredients in a bowl.

2. Crack the egg over the ingredients and mix well using a wood spatula.

3. Add the agave syrup and mix well… I used my hands to make sure everything is well combined. The dough is a little sticky, don’t worry you didn’t do anything wrong!

4. Add the cherries, orange zest and the chocolate covered almonds (you can choose any other type of dried fruit/ nuts if you’re not a big fan of cherries and almonds! I do think they Go well with the carob flavor and almond meal.).

5. Shape the dough into a salami and flatten the salami into a rectangular shape of about 35 cm X cm X 3 cm. The easiest way is to transfer the salami on a parchment paper and then shape it.

6. Bake the biscotti at 350F for 20 minutes. Remove from the oven and let it cool  down completely. Using a sharp knife cut the long biscotti salami into small pieces of about 2.5 cm. I usually cut them a little diagonally to get nicer edges (at least they look nicer to me).

 

biscotti 1

 

7. Place them on the parchment paper on one of the newly cut sides. Lower oven heat at 325F and bake for 15 minutes.

8. Remove from the oven, flip the biscotti on the other side and bake for another 15 minutes.

 

almond meal biscotti3

 

 ENJOY!

 

*********************************************************************************************************************************

Wow.. note to self: DO NOT, I REPEAT! DO NOT drink while încerci să faci ceva cât de cât serios! Așa cu jumate engleză mă asigur că nu înțelege mama ce tâmpenii scriu.

Mi-e capul plin de piano și Bogle după parte în engleză. So, excuuusssse me…o dau pe ceai verde acum.

Așaaaa, poveste lungă făcută scurtă (nici n-a fost lungă to start with).. aveam făină de migdale? aveam! aveam cireșe confiate? aveam! aveam poftă de biscotti? îhîîîî, aveam!

 

almond meal biscotti2

 

Știu, știu rețeta aia adevărată e mai șmecheră cu albușuri spumă și jumătate de sac de zahăr  căni de zahăr, dar asta de care zic io acum împacă și capra și varză… adică e bunăăăă, e crocantttăăăă, e super aromată și îți lasă fundul în pace  faci biscotti light and healhty si apoi poți să te îmbeți liniștit/ă 

Pentru variațiuni pe aceeași temă (biscotti din făină integrală cu ciocolată cu mentă) click aici.

 

biscotti ingredients

 

INGREDIENTE PENTRU 10-15 BISCOTTI:

…………………………………………………………………….
1 cană făină de migdale
………………………………………………………………………
1/4 cană fulgi de cocos
……………………………………………………………………
1/4 făină integrală
……………………………………………………………………..
1 linguriță praf de copt
……………………………………………………………………..
3 linguri sirop de agave +2 linguri miere (opțional)
……………………………………………………………………..
2 linguri pudră de roșcove
……………………………………………………………………….
2 linguri pudră de cacao 
…………………………………………………………………….
1 lingură esență de vanilie & o picătură esență de migdale
…………………………………………………………………………..
1 ou mare
…………………………………………………………………………..
1/4 cană cireșe uscate
………………………………………………………………………….
1/4 cană migdale trase în ciocolată neagră 
………………………………………………………………………….
coajă rasă de lămâie 
……………………………………………………………………..

timp de preparere: 50 min- 1 h

 

biscotti dough

 

CUM AM FĂCUT BISCOTTI CU FĂINĂ DE MIGDALE:

Preîncalzește cuptorul la 350F/ 180C/ foc mic spre mediu.

1. Combină toate ingredientele uscate într-un bol încăpător.

2. Sparge oul peste ingredientele uscate și amestecă bine.

3. Adaugă siropul de agave și mierea și amestecă până obții o compoziție omogenă… eu m-am folosit de propriile mânuțe. Coca e destul de lipicioasă, deci nu te speria.

4. Adaugă cireșele uscate, coaja de portocală și migdalele în ciocolată (sau orice alt fel de fructe uscate/ nuci/ alune/ fistic…).

5. Acum partea distractivă… transferă coca pe o hârtie de copt și modeleaz-o ca pe un salam de biscuiți. Acum aplatizează salamul până capătă dimensiunile ideale. 35 cm X cm X 3 cm.

6. Pune hârtia de copt, respectiv biscotti-ul pe o tava și bag-o la cuptor 20 de minute. Scoate tava din cuptor și uită de biscotti câteva minute bune până se răcește complet.

 

 

biscotti 1

Înarmat cu un cuțit ascuțit bine taie biscotti-ul în bucăți de 2.5 cm.

7. Pune bucățile pe hârtie de copt, pe una din părțile proaspăt necoapte. Scade temperatura cuptorului la 325F/ 160C și coace biscotti câte 15 minute pe ambele părți (necoapte).

 

almond meal biscotti3

 

 

!biscotti și cafea!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s