Whole Wheat Sweet Buns * Chifle Dulci din Faina Integrala

 

Breakfast time! I usually skip breakfast. I never had breakfast as I was growing up. My mother used to work long hours and it was just my sister and I trying to get up and get to school every morning… I was always 10- 15 minutes late for my first class. Neither I, nor my sister are morning persons…in all that rush to school, breakfast was the last thing on our minds! By the end of high school I just couldn’t eat until 10- 11 am… and I still can’t. So breakfast time, in my timeline is more like an early lunch in the generally accepted meal timeline. Buns are delicious any time… especially if you can’t eat in the morning but need to grab something for later… and so easy to make.

 

sweet whole wheat bun

 

INGREDIENTS FOR 5 BUNS:

…………………………………………………….
1 cup all-purpose flour
…………………………………………………………
1 cup whole wheat flour
…………………………………………………………….
1 cup soy milk (or whole milk)
……………………………………………………….
1 egg
………………………………………………………….
3 tbsp butter
………………………………………………………….
1/4 cup brown sugar
…………………………………………………………………
pinch of salt
……………………………………………………………..
1/2 tsp active dry yeast
………………………………………………………………
poppy seeds
…………………………………………………………….
estimated time: 1h

 

sweet bun

 

 

HOW TO MAKE WHOLE WHEAT BUNS:

1. Warm up the soy milk in a small sauce pan (or microwave) to a luke-warm temperature. In a bowl mix the warm soy milk with the yeast and let the yeast work it’s magic for a few minutes.

2. Mix the two types of flour, then add the salt and the sugar. Melt the butter in the pan you used to warm up the milk (or microwave the butter as well).

3. Pour the soy milk in the flour mixture and work it into a dough. Add the egg, keep kneading the dough for 2 minutes. Add the butter and knead it into the dough. The dough will be sticky, don’t worry… you can either work it with your hand until you get a smooth and elastic dough or …just set it aside and let it rest and double volume. If you have a mixer, just put everything into the tub and let it do the work.

4. After about 40 minutes, divide the dough in 5 balls. Shape the balls into buns, make an X on top of them with a very sharp knife (lightly beat and egg and spread on top of the buns- I completely forgot to do that!), sprinkle them with poppy seeds and let them sit on you stove while you preheat the oven at 350F.

5. Bake for 25- 30 minutes, depending on how crunchy you want them.

I found that whole wheat flour can get a cinnamony flavor when baked a little longer…

 

ENJOY!

 

*****************************************************************************************

 

 

 


sweet whole wheat bun

INGREDIENTE PENTRU 5 CHIFLE:

……………………………………………………………
1 cană făină albă
…………………………………………………………………..
1 cană făină integrală
………………………………………………………………..
1 cană lapte de soia (sau lapte- lapte)
……………………………………………………………………..
1 ou
………………………………………………………………..
45 gr unt
………………………………………………………………
1/4 cană zahăr brun
…………………………………………………………..
un praf de sare
………………………………………………………..
1/2 linguriță drojdie uscată
………………………………………………………………….
semințe de mac
……………………………………………………………………
gata în : 1h

 

sweet bun

 

 

CUM SE FAC CHIFLELE DULCI:

1. Încălzește laptele până ajunge la temperatura degetului (adică dacă stick the finger nu te frige). Pune drojdia în lapte, amestecă și așteaptă să se împrietenească.

2. Amestecă cele două tipuri de făină, adaugă, sarea și zahărul. Toarnă lapte peste făină, frământă până obții o cocă cât de cât. Sparge și oul peste cocă, frământă..adaugă untul și frământă… sau pune totul în găletușa mașinii de făcut pâine.

Aluatul rezultat e un pic lipicios, eu nu am mai avut timp să îl frământ/ bat până să dividă elastic…la mașina de pâine cred că treaba asta se rezolvă… chiflele am constat că oricum cresc, deci your choice!

3. Lasă coca la crescut 40 de minute… acoperită cu folie de plastic (sau o pungă). Apoi împarte coca în 5 mingiuțe și dă-le formă de chiflă. Crestează un X cu un cuțit ascuțit bine (sau o lamă de ras), unge-le cu ou bătut (eu am uitat) și presară semințe de mac la greu pe ele.

4. Lasă chiflele pe aragaz în timp ce încălzești cuptorul la 180C.

5. Coace chiflele 25- 30 de minute, după cum le vrei de crocante.

sunt yum… dacă le uiți un pic mai mult în cuptor făina integrală capătă o aromă de scorțisoară!

 

SĂNĂTATE!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s