Christ is Risen! After all that delicious and a little heavy Easter meal, we all need something to wash away our excesses and to help us start over on the healthy/ lighter culinary path.
We eat a lot of sour soups in Romania, I never, in so many years, made one without meat…and I can’t image why. All you need is a handful of vegetables and a large pot.
INGREDIENTS:
……………………………………………………..
2 large russet potatoes
………………………………………………………
1 yellow onion
………………………………………………………
about 4 carrots
…………………………………………………………
1 parsnip
………………………………………………………
1/2 green bell pepper
…………………………………………………………….
1/2 red bell pepper
………………………………………………………..
2 egg
………………………………………………………….
2 large tomatoes
………………………………………………………………..
handful of chopped parsley
……………………………………………………………….
juice from 2 lemons
…………………………………………………………………….
4 tbsp olive oil
…………………………………………………………………….
sea salt & pepper
ready in: 1 h- 1h 30 min (depending on how good you are at chopping)
HOW TO MAKE THIS SOUP:
1. Chop the onion in very small pieces.
2. Heat a large pan, add the olive oil and the onion and let it cook for about 5 minutes on medium- low heat (until light golden).
3. While the onion is sizzling on the stove, chop the carrots and then add them to the onion. Cook the vegetables covered with a lid for 3-4 minutes.
4. In the mean time, chop the bell peppers and the parsnip and add them to the pot.
5. Peel the potatoes, wash them and cut them in small cubes. Then add the potatoes in the soup pot and fill the pot with water (the volume of water should be double the volume of vegetables). Season with sea salt and pepper.
6. Cover the soup with a lid and let it simmer on medium -low heat for about 30 minutes.
7. Peel the tomatoes and chop them in small pieces (or use a food process to chop). After 30 minutes, add the tomatoes to the soup, cover the pot with the lid and let the soup simmer for another 10 minutes.
8. Crack the eggs in a bowl, break them with a fork and stir them into the soup. Add the chop parsley and the lemon juice. Remove from stove and let the soup rest for 10-15 minute (covered with lid).
9. Serve warm with sour cream and green chili pepper. Make sure you adjust the level on sour and salty according to your own taste buds.
ENJOY!
************************************************************************************************
Hristos a Înviat!
no, a trecut și Paștele ăsta, să încercăm să ne ridicăm de la masă și să facem planuri despre cum vom slăbi 10 kile în 2 luni.
O ciorbă cinstită de cartofi (pentru că aia de varză mă deprimă mult prea tare) după două zile de drob, maioneză, cozonac, pască, tort… Nu cred că ar fi putut să existe un moment mai potrivit să îmi sumetec mânecile și să mă apuc de tocat legume. Aș fi putut să exagerez mai mult decât am făcut-o cu mâncarea de Paști…mult mai mult… dar se pare că e adevărat, după o anumită vârstă te simți dimineața de parcă ar fi tractorul peste tine deși cu o seară înainte ai dat stingerea la miezul nopții, nu în puterea dimineții..ca pe vremuri.
INGREDIENTE:
……………………………………………………..
2 cartofi mari
………………………………………………………
1 ceapă galbenă
………………………………………………………
4 morcovi
…………………………………………………………
1 păstârnac
………………………………………………………
1/2 ardei verge (dacă e gigant, dacă nu pune-l pe tot)
…………………………………………………………….
1/2 ardei roșu
………………………………………………………..
2 ouă
………………………………………………………….
2 roșii mari
………………………………………………………………..
o mână de pătrunjel & leuștean
……………………………………………………………….
sucul de la 2 lămâi / borș
…………………………………………………………………….
4 linguri ulei de măsline
…………………………………………………………………….
sare de mare și piper
gat în: 1 h- 1h 30 min (depinde cât de repede ți se mișcă cuțitul peste legume)
CUM SE FACE CIORBA DE CARTOFI:
1. Toacă ceapa și călește-o într-o oală măricică. Nu da focul prea tare, ai legume de tocat în timp ce se călește ceapa.
2. Toacă morcovii și pune-i peste ceapa călită bine (dar nu arsă). Acoperă oala cu un capac și întoarce-te la legume.
3. Toacă ardeii în cubulețe și păstârnacul și adaugă-le în oală. Acoperă oala!
4. Curăță cartofii de coajă, spală-i bine și taie-i în cubulețe.
5. Adaugă cartofii peste legume și umple oala cu apă. Sărează și piperează, acoperă oala și lasă ciorba să fiarba la foc mediu 30 de minute.
6. Dezpielițează roșii și toacă-le mărunt. După cele 30 de minute, adaugă roșii ăn ciorbă și lasă-o lal fiert încă 10 minute.
7. Bate ouăle cu o furculiță, toarnă-le în ciorbă și amestecă bine.
8. Adaugă borșul sau sucul de lămâie (dacă nu ”crește” borș nici la tine), pătrunjelul și leușteanul (dacă ei…eu încă mai am o mână de leuștean uscat din ultima vizită în România).
9. Oprește focul și lasă oala acoperită 10 minute să se pătrundă bine aromele.
Sănătate curată!