I am almost a week meat free! Wup, wup! To be honest I am not even thinking about it anymore, which makes things in the craving department a lot easier. At least for now!
To set things strait, I DON’T want to eat meat anymore, the rest of the people in my house still WANT meat.. almost every day. So, I am not judging meat eaters, far from that, I buy/cook meat on a daily basis.
I believe we should always listen to our on bodies and our own conscience and …live and let live. 🙂
That being said I decided to try to make some veggie burgers because I had some beef burgers in the making and I was really craving the mustard+mayo+ketchup combo! I bought veggie burgers before and even though they have a rather weird consistency and a dubious look, I still liked them. Now the challenge was to make some veggie burgers using only ingredients I already had in the fridge. I am trying to use all the food I have stored in my pantry/ frizer/fridge until this Wednesday, otherwise I’ll have to throw it away and I hate the idea of wasting food. Of course I buy broccoli almost every time I buy veggies, but it’s not because I particularly like it, on the contrary I buy it because it’s healthy and sometimes even I have to be a grown up about stuff…like groceries… besides, it’s eatable seasoned with lots of soy sauce! 😀
INGREDIENTS FOR 4 VEGGIE BURGERS:
1/2 cup canned chickpeas
1/2 cup canned corn
1/4 cup cooked red quinoa
1 egg (optional)
1 broccoli floret
1 small onion
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp pink salt
fresh ground pepper (to taste)
1/3 tsp cayenne pepper (or less if you don’t to eat spicy)
2 tbsp extra virgin olive oil
1 tbsp soy sauce
1 tsp rice vinegar
1/4 cup flour
1/4 cup raw wheat bran
HOW TO MAKE BROCCOLI BURGERS:
Crush the chickpeas and the corn with a fork (it won’t be very easy because the chickpeas as quite though! I was my good all hands in the end :D).
Steam the broccoli and run some cold water over it. Don’t over do it, it should be crunchy! Chop it in small pieces and add it to the chickpeas and corn.
Chop the onion as fine as you can and add it to the mixture.
Add red quinoa (cooked), the spices and the egg and mix well. You will notice the mixture is pretty runny at this stage, no worry, add the flour and the bran and mix well.
Divide the mixture in 4 patties and cook them in 2 tbsp of extra virgin olive oil on medium heat. Let them cook for about 4-5 minutes before turning the patties (carefully) on the other side.
I really enjoyed every little piece of this burgers! Yesterday I had I served them with a simple salad made of fresh greens, tomatoes, onion and green olives; garnished with homemade mayo, mustard and ketchup.
Today I was to lazy to make the salad so I just served them on bed of green, tomato pieces and onion finely chopped… of course with mayo+mustard+ketchup. Amazing! I could care less about the real burgers that were devoured by other people around me, and I usually feel like I’m gonna die if I don’t taste from all dishes that are served… and did I tell you guys that I’m not a bit fan of broccoli?! 😀
ENJOY! Stay healthy and aware of what is going around you!
********************************************************************************************************
Postul ăsta e pentru vegetarieni, sorry… dar nu îmi pare rău. Nu strâmbați din nas ca mai știu eu cine care refuză să guste dacă nu vede carne în farfurie, s-ar putea să aveți o revelație. Or maybe not, dar cunoașterea este putere. 😀
Acum serios, burgerii ăstia de legume au ieșit atât de buni încât am ras 4 bucăți de dimensiuni considerabile în fix o zi jumate. Da, sunt pagubă la casa omului! Așa că luați de aici rețetă cu leguma mea preferată: broccoli!
INGREDIENTE PENTRU 4 BURGERI DE LEGUME:
1/2 cană năut din conservă
1/2 cană porumb din conservă
1/4 cană quinoa roșie fiartă
1 ou (opțional)
1 buchet de broccoli
1 ceapă mică
1/2 linguriță turmeric
1/2 linguriță sare roz
piper proaspăt măcinat
1/3 linguriță piper cayenne (sau mai puțin dacă nu îți place picant)
2 linguri de ulei de măsline tbsp extra virgin olive oil
1 lingură sos de soia
1 linguriță oțet de orez
1/4 cană făină
1/4 cană tărâțe
CUM SE FAC BURGERII DE LEGUME:
Eu am măsurat ingredientele cu cup-ul, vi le dau tot cu cana… orice cană e unealtă de măsurătoare perfectă.
Zdrobește năutul și porumbul cu o furculiță… sau cu mână, pentru că năutul este foarte tare și eu nu am pistil cu mojar and stuff..
Fierbe broccoli-ul 1 minut în apă clocotită și apoi dă sub un jet de apă rece. Trebuie să rămâne relativ țeapăn. Toacă-l mărunt.
Toacă și ceapa și amestecă ingredientele într-un bol mare.
Adaugă quinoa roșie, condimentele și oul si amestecă bine. Rezultatul n-o sa arate deloc a compoziție de burgeri, dar după ce adaugi și făina și tărâțele o să fie numai bună.
Împarte compoziția în patru părți egale… dă-le formă de burgeri și prăjește-i pe foc mediu în cele 2 linguri de ulei de măsline. Așteaptă 4-5 minute înainte să le întorci cu grijă pe cealaltă parte.
Cine zice mai bine mor decât să mânânc burgeri din legume… o să ajungă ca mine, mai bine încercați de pe acum și educați-vă papilele pe vegetarian că suntem prea mulți pe planetă… și oameni și vite.
Plus că puteți să faceți ce am făcut și eu: împachetați bine burgerii în combo-ul magic maioneză+ketchup+muștar și viața capătă un sens! Merge bine și cu o mână de ceapă tocată fin, bucăți de roșie și salată verde proaspătă, exact ca un burger făcut fin carne de vită… ca să vezi. 😀
P.S. Nu, nu sunt atât de praf încât să mă dau pe spate când văd broccoli, dar dacă îl băltesc bine în sos de soia devine comestibil. De acum o știu sigur că nu o să înghețe sau usuce de singurătate în frigider.