Seared Salmon with Roasted Fall Mash * Somon cu piure de morcov si dovleac

 

 

How’s your Labor Day Weekend going? I’ve been drinking wayyy too much coffee (thanks, NYC!) and sleeping wayyy too little because of it! At least it’s not hot outside anymore… oh wait, it’s still hot as hell, but I see some ice cold mojitos in the very near future! Until then, I’m having pan seared salmon and fall veggie mash for lunch! Wanna join?! You can find the recipe below. 🙂

 

seared salmon

 

INGREDIENTS FOR 2 SERVINGS:

  • the mash:

1/4 butter squash peeled and chopped into small squares

1 cup of carrots

2 medium size parsnip

pink salt & fresh ground pepper

1 tbsp extra virgin olive oil

1 tsp butter

1 tsp fresh rosemary (chopped)

4 garlic cloves unpeeled

1/2 tbsp dry sage

1/2 tsp dry rosemary

juice from 1/2 orange

orange zest (optional)

  • pan seared salmon

2 pieces of wild salmon (try to have them of similar sizes)

sea salt & fresh ground pepper

1 tbsp extra virgin olive oil

1 tbsp butter

juice from 1/2 orange

 

pan seared salmon

 

First, squeeze the orange and make a marinade for the fish using the orange juice, olive oil and salt &pepper. Place the marinade and the fish in a plastic bag and refrigerate while you make the mash. Ready to make the roasted fall mash? Make sure the veggies as all about the same size. Place them in a large bowl, season with salt & pepper, add the dry herbs and the extra virgin olive oil and mix everything well. Then place the veggie on a parchment lined cookie sheet (add also the garlic cloves) and roast them at 400 F/ 210 C for about 15 minutes (make sure you stir them at least once). Ok, now transfer the roasted veggies (peel the garlic) to a medium size sauce pan, add about 1 cup water, the butter and the the fresh rosemary and boil on medium heat for about 10 more minutes. Place the veggies in a food processor, add the fresh rosemary and the orange juice and puree them.

Now, for the fish, you need to heat a cast iron or a heavy bottom pan on medium-high heat. Add the olive oil and the butter and then place the fish (skin down) in the hot pan. Resist the urge to move the fish around the pan, just let it fry for 4-5 minutes (should change color about halfway up) and then flip it on the other side and cook for another 4-5 minutes.

 

pan seared salmon11

 

The mash is really sweet and full of flavors and the fish is just divine! I really enjoyed this combination! Let me know what you think!

P.S. Thank God for AC!

 

*******************************************************************************************************************************

Cum mai e vremea în România? Pe aici o ardem în călduri în continuare, am înțeles că nici grădina carpatică n-o duce mai răcoros (cel puțin în sud, de unde mi-s). Nu știu dacă e cea mai inspirată rețetă asta pe care v-o propun astăzi, dar peștele e super șmecher (de bun) și merge peste o salată ca să nu mai încingeți și mai tare temperatura în casă… dacă nu cumva locuiți și voi cu persoane care ”nu rumegă frunze ca vacile”. :))

În cazul ăsta, să purcedem…

 

seared salmon

 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII:

  • pentru piureul de legume:

1/4 dovleac plăcintar

1 cană morcovi

2 păstărnac de dimensiuni medii 

sare roz & piper proaspăt măcinat

1 lingură ulei de măsline extra virgin

1 cubuleț de unt

1 linguriță de rozmarin tocat

4 căței de usturoi cu coajă

1/2 linguriță frunze salvie uscate

1/2 linguriță rozmarin uscat

sucul de la o jumătate de portocală

coajă de portocală rasă (opțional)

  • somon fript în unt

2 bucăți de somon (cât de cât egale)

sare de mare & piper proaspăt măcinat

1 lingură ulei de măsline extra virgin

1 cubuleț de unt

sucul de la o jumătate de portocală

 

pan seared salmon

 

Mai întâi de toate ne ocupăm de pește. Amestecă într-o pungă sucul de portocală, uleiul de măsline, sarea și piperul. Pune bucățile de somon în pungă și pune totul la rece pentru 30 de minute (cât te ocupi de piureul de legume, dacă te hotărăști să încerci). Spală și curăță legumele de coajă, toacă-le în bucăți cât de cât egale și condimentează-le cu ierburile uscate, sare, piper și ulei de măsline. Acoperă o tava de cuptor cu hârtie de copt, răstoarnă legume și răsfiră-le pe toată suprafața tăvii. Coace legumele 15 minute la 210 C/ 400 F/ foc mediu spre mare (cuptor, zic!). Apoi, răstoarnă legumele (usturoiul trebuie decojit mai întâi) într-o cratiță de dimensiuni medii, adaugă 1 cană de apă și untul și lasă-le la fiert pe foc mediu 10 minute. Bun, acum nu îți rămâne decât să le pasezi cu ajutorul robotului… ai grijă să nu uiți să adaugi rozmarinul proaspăt și sucul de portocale. Gata!

Peștele e gata în 10 minute. Tot ce trebuie să faci este să încingi o tigaie cu fundul foarte gros/ fonta la foc mediu spre mare. S-a încins? Adaugă uleiul de măsline și untul și apoi peștele cu pielița în jos. Nu învârti, răsuci, muta, dă-i pace 5 minute (în timp ce se prăjește, somonul își schimbă culoarea; ideal ar fi să-l întorci când observi că și-a schimbat culoarea cam până la jumătatea bucății- de jos în sus, evident) apoi întoarce-l și pe partea cealaltă și frige-l încă 5 minute.

 

pan seared salmon11

 

Să nu ziceți că nu v-am zis! 🙂

 

Advertisement

4 thoughts on “Seared Salmon with Roasted Fall Mash * Somon cu piure de morcov si dovleac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s