Capellini with Shrimp and Lemon * Capellini cu creveti si lamaie

 

          I don’t usually make pasta. When I do make pasta it’s always meatballs or some basic meat & tomato spaghetti (people’s request). Probably the main reason why I don’t make pasta is because I am not that much of a pasta eater, which is weird for a carb addict like myself. For some reason, 2 years ago when I was in Romania for the summer I decided I should make pasta for friends. They love pasta and I love them so I wanted to spoil them for once. I went with whatever I laid my eye on at the supermarket: sour cream, garlic, chanterelle mushrooms, some white wine, some good quality fresh pasta, Parmesan.. that is all I can remember, but it was long list of ingredients. Confident in my culinary skills as I am, I did not bother to look for a recipe on the web or at least for some tips. Everything went well until I added the sour cream to the sauce… it was the regular sour cream, and I completely forgot that regular sour cream breaks down at high temperatures (the wine was really good :D), and I completely destroyed the sauce and the whole meal. My friends still tease me to this day, even though the tiramisu I made for them was a hit and we had a pretty impressive stock of different kinds of wine. This was the one and only time (except that one time when I added to  much salt to a sauce) that I made a dish that was impossible to eat! Still, I cherish the memories as much as if my pasta would have been a success and not a failure.

          That being said, preparing pasta it’s really easy though, as long as you don’t over cook the pasta and you use good quality ingredients. And keep it simple!

 


capellini with shrimp small2

 

INGREDIENTS FOR 3 SERVINGS:

……………………………………………………
20- 24 jumbo shrimps
……………………………………………………….
1/3 pkg capellini dry(about 2.5 cups cooked pasta)
…………………………………………………….
fresh basil & Italian parsley chopped
……………………………………………………….
2 tbsp butter
………………………………………………………….
3 tbsp olive oil
…………………………………………………………………
4 garlic cloves minced
………………………………………………………………………
1 tsp lemon zest
…………………………………………………………..
juice of 1 lemon (or less depending on your taste)
…………………………………………………………………
sea salt & fresh ground pepper
……………………………………………………………….
1/3 cup Parmesan cheese or to taste
……………………………………………………………………

 

          Bring a large pot of water to a boil add sea salt and a splash of olive oil. Wash and peel the shrimp (I kept the tail, but it can be peeled completely). Heat the butter and the olive oil in a heavy bottom pan, add the garlic and cook for no more than 10 seconds on medium heat. Add the shrimp, the sea salt and pepper and cook for 2-3 minutes. Add the lemon zest, lemon juice, parsley, basil. Cook for 3- 4 minutes on medium low, tossing occasionally. Remove from heat and add about 1/4 cup Parmesan cheese. Serve with lemon slices and a glass of well chilled rosé wine (I”m hooked on Aimé Roquesante Cotes de Provence 2014!).

          ENJOY!

 

******************************************************************************************************************

          Cine face paste, știe, cine nu să pună mâna să învețe. Cum ar fi, eu, care nu prea mă bat cu pastele… probabil și pentru că prea multe calorii … și nu pentru că nu-mi plac nici să mă pici cu ceară. Dovadă, comand pastel când mănânc în oraș dar evit să le pregătesc eu acasă. Acum vreo doi ani, îmi petreceam vara în România undeva la munte pe lângă Ceahlău și nu știu cum se făcu de m-am trezit cu planuri să fac paste cu gălbiori. Prietena mea cea mai bună and her boyfriend erau în vizită și cum sunt amândoi super ahtiați după paste, și pe vremea aia dacă îmi amintesc eu bine erau și vegetarieni am zis să fac (a se citi fac) paste. Toate bune și de treabă până am pus smântâna în sos și s-a tăiat că deh luasem din aia normală nu din cea dulce…aviz amatorilor. De atunci mi se mai spune și ”da’ niște paste nu ne faci și nouă?!”. Noroc că ne asaltau sticlele de vin aduse din București și pe care nu le puteam lăsa așa la voia întâmplării, abandonate cum ar veni în creierul muntelui. Sper să ajung din nou la anul acasă și apoi la munte așa că am început de pe acum antrenamentul la gătit paste. Secretul este să nu fierbi pastele prea mult (sau prea puțin) și să folosești ingrediente de calitate. Aaaa, și smântână dulce pentru sosurile albe!

 

capellini with shrimp small2

 

 

INGREDIENTE PENTRU 3 PORȚII:

……………………………………………………
20-24 creveți
……………………………………………………….
1/3 pachet paste capellini (angel hair)
…………………………………………………….
busuioc & pătrunjel proaspăt
……………………………………………………….
2 linguri unt
………………………………………………………….
3 linguri ulei de măsline extra virgin
…………………………………………………………………
4 căței de usturoi zdrobiți
………………………………………………………………………
1 linguriță coajă de lămâie
…………………………………………………………..
sucul de la o lămâie (după gust)
…………………………………………………………………
sea salt & fresh ground pepper sare de mare & piper proaspăt măcinat
……………………………………………………………….
1/3 cană brânză Parmesan (după cum vă lasă inima)
……………………………………………………………………

 

          Umple o oală mare cu apă și pune-o la fiert. Adaugă 1/2 linguriță de sare de mare și ceva ulei de măsline. Las-o să fiarbă în timp ce te ocupi de creveți. Dacă ai cumpărat creveți gata curățați good for you, eu a trebuit să îi curăț și să îi spăl bine. Încinge o tigaie cu fundul gros, adaugă uleiul de măsline și untul și apoi usturoiul zdrobit pe care învârte-l prin cratiță preț de 10 secunde. Adaugă creveții, sărează și piperează și lasă-i la foc mediu vreo 2-3 minute (amestecă cu grijă din când în când). Adaugă coajă de lâmăie rasă, sucul de lămâie, busuiocul și pătrunjelul, amestecă și lasă-le pe foc încă 3-4 minute. Oprește focul și adaugă parmesanul. Servește cu felii de lămâie și un pahar de vin rosé (Pere Anselme Cotes de Provence).

 

 

 

One thought on “Capellini with Shrimp and Lemon * Capellini cu creveti si lamaie

Leave a comment