Mama’s marble sponge cake * Reteta de chec a mamei

 

          This is my mom’s recipe for marble sponge cake. I miss my mom, so I had to make something that would bring me back home …at least smell/ taste/ eat wise. My mom makes the best cakes and sweet breads in the world, of course, and this was just a pale replica of her maistry. She’s always so happy to give me her recipes, completed with lots of instructions and high expectations. 🙂

          I only made one sponge cake (one loaf :D) and I cut a little bit of the sugar quantity (I used about 8 spoons of sugar, which you can do to if you want something healthier) because I like my sweets not as sweet, all the same it was exactly how I remember it! Now I’m out to buy apples ’cause I plan to make her special apple & pecan cake.

 

marble cake

 

INGREDIENTS FOR 2 LOAVES:

7 eggs

2 cups of sugar

2 cups of all-purpose flour (unbleached)

1 tsp baking powder

7 tbsp water

100 ml melted butter

lemon zest from 1 lemon 

1 tbsp lemon juice

1/2 tsp vanilla extract

1/2 tsprum essence

2 tbsp cocoa powder

 

 

marble sponge cake

 

 

HOW TO MAKE SPONGE CAKE MY MAMMA’S WAY:

          Preheat the oven at 375 F.

          First, you need to separate the yolks from the egg whites. Beat the egg whites stiff using a mixer. Combine the water and the sugar in a small sauce pan and simmer them on low heat until the sugar is completely melted.

          Add the syrup to the egg whites in very small quantities and keep mixing (with the mixer). Done? Ok, now you can add the yolks while you keep mixing. Then add the vanilla extract and the lemon zest continue mixing.

          Add the lemon juice to the baking powder (it will start foaming) and add the mixture to the rest of the composition and mix. Finally, add the melted butter and mix. We’re done using the mixer. 🙂

          Arm yourself with a wooden spoon and start adding the flour in small quantities to the mixture. Incorporate the flour with large movements from the bottom of the bowl towards the top (keeps the mixture fluffy). After you incorporated 1 cup of flour into the egg mixture, get a second smaller bowl and transfer 1/3 of the mixture into it. Add the rum essence (into the second bowl) and the cocoa powder (one tbsp at the time) and mix well. Go back to your first bowl and add the rest of the flour.

          Cover your pans with a thin layer of butter and dust it with flour. Add half of the white mixture in one pan and the other half in the second pan. Do the same thing with the cocoa mixture. Using a fork “marble” the cakes bring the white mixture from the bottom towards the top of the pan (without touching the bottom of the pan).

          Bake for 25 minutes. Remove from the oven and place on a cooling rack.

          ENJOY with coffee & tea!

 

***********************************************************************************************************************

 

          Checul făcut de mama e cel mai bun, punct. Eram o sclifosită, când eram mică. Sclifosită la mâncare vreau să zic, refuzam să gust orice dacă nu era făcut de mama sau de bunică-mea. Dacă aș fi rămas așa pe viață, probabil aș fi avut ceva gologani strânși la pușculiță. Dar nu, acum sunt exact invers vreau să gust din toate și de la toți… mă bag în farfuria ta fără pic de jenă, trebuie să gust! E un obicei reprobabil și probabil ușor enervant pentru cei din jur, but do I give a damn?!

          Așadeci, asta e rețeta de chec cu care umplea mama casa de mirosuri în zilele de sărbătoare, weekend-uri sau când mă pregătea să mă trimită cu bocceluța de mâncare la ”studii”.. vreo 4 ani ai mei plus încă 2 pentru soră-mea. „Numai mama să nu fii”, din clasici citire.

 

marble cake

 

INGREDIENTE PENTRU 2 CHECURI:

7 ouă

2 căni zahăr

2 căni făină

1 linguriță praf de copt

7 linguri apă

100 ml unt topit/ ulei

coajă de lămâie rasă 

1 lingură suc de lămâie

1/2 linguriță praf de copt

1/2 linguriță esență rum

1/2 linguriță esență vanilie

2 linguri cacao

 

 

marble sponge cake

 

 

          Preîncălzește cuptorul la 200 C.

          Separă gălbenușurile de albușuri. Bate albușurile spumă cu un praf de sare, cu mixerul și fără frică.

          Apa + zahărul pe foc mic până ce zahărul se topește complet. Siropul rezultat se toarnă ”în fir” (adică în cantități mici) peste albușurile spumă și se mixează continuu. Apoi, adaugi gălbenușurile și mixezi.

          Urmează esența de vanilie și coaja de lâmâie, untul și mixatul de rigoare. Bun, am terminat treaba cu mixerul, înarmează-te cu o spatulă de lemn.

          Adaugă cantități mici de făină ”în ploaie” (dacă tot e reteta mamei să folosesc și termenii de specialitate cu care mă întâmpină de fiecare dată când îi mai cer câte o rețetă)= răsfirată, gen; și amestecă de jos în sus cu mișcări largi și cât mai puține. După ce ai încorporat o cană de făină, transferă 1/3 din compoziție într-un alt bol. În bolul primordial adaugă și restul de făină și amestecă în același stil. În bolul number two, adaugă esența de rom și cerne cele 2 linguri de cacao peste. Amestecă tot de jos în sus și tot cu mare grijă.

          Am ajuns la partea distractivă. Unge 2 tăvi de cozonac cu unt și tapetează-le cu făină. Adaugă compoziția albă jumătate într-o tavă, jumătate în cealaltă; urmează la adăugat compoziția de cacao jumate- jumate. Acum cu ajutorul unui cuțit/ furculiță încearcă să te joci un pic și să aduci din compoziția albă (de jos în sus) peste cea de cacao.

          Bagă formele cu checul la cuptor 25 de minute. Așteaptă să se răcească, sau nu, și bucură-te: ai făcut chec!

          Apropo, rețeta mamei mele s-ar putea să fie și rețeta mamei tale. Deși mamele noastre nu erau conectate la internet erau foarte conectate una la caietul de rețete al celeilalte. 🙂

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s