Apple & pecan coffe cake *Prajitura cu mere si nuci

 

 

 

 

Mondayzz! Perfect day to continue baking old time favorites, like this apples and pecan simple cake. This was my favorite cake when I was a little girl, so I had to recreate it during this nostalgic cooking period in my life. It’s not the first time I am talking about this simple cake, but it was more of chit-chat in Romanian. This here is my new and improved version, but you can adjusted it to your own taste by adding, say cinnamon or anise or… your choice.

 

apple and pecan cake

 

 

INGREDIENTS:

5 eggs

1 cup sugar

5 heaped tbsp of all-purpose flour

2 apples peeled and grated

1/3 cup pecans

1/4 tsp almond essence

1/2 tsp baking powder

 

coffee cake

 

HOW TO:

Preheat the oven at 375 F.

Separate the egg whites from the yolks. Beat the egg whites stiff with a mixer. Add the sugar in small quantities and continue mixing. Add the almond essence and start adding the egg yolks one by one while mixing.

Add the baking powder to the flour.

Using a wooden spoon or spatula start incorporating the flour into the egg mixture (from the bottom towards the top). This method is called the fold method in baking and it is used a lot in making cake in Romania. To make the explaining easier I filmed a video the other day that can be found now on youtube: https://goo.gl/cgn7Vl. It’s not the best quality, but I think you can get the idea of how to mix without killing the fluffiness of the cake.

After incorporating the flour, add the grated apple and mix with care and not too much.

Butter a pan on all sides and sprinkle flour over the butter (or use parchment paper, I prefer the butter & flour method). Transform the dough into the pan and try to level it. Sprinkle the pieces of pecans over the cake.

Bake for 25 minutes and enjoy with coffee or tea.

 

***********************************************************************************************************************************************

 

În Alabama plouă câinii și pisicile în ultimele zile de zici că numa-numa. Așa că ploaie, ploaie vreme de copt prăjituri pe care le devoram când eram cât piciorul mesei de înaltă. Un blat simplu de pandișpan în care amesteci mere rase și nuci face minuni for the blues… mai ales pe ploaie. Și apropo, durează 35 de minute maxim.

 

apple and pecan1

 

 

INGREDIENTS:

5 ouă

1 cană zahăr

5 linguri de făină (cu vârf)

2 mere decojite și date pe răzătoare

1/3 caă nuci

1/4 tsp esență de migdale

1/2 tsp praf de copt

 

coffee cake

 

 

Încălzește cuptorul la 200C.

Separă gălbenușurile de albușuri. Bate albușurile spumă. Adaugă zahărul peste albușurile spumă (câte o lingură de zahăr) și continuă să mixezi. Adaugă esența de migdale și mixează. Adaugă gălbenușurile unul câte unul în timp ce mixezi în continuare compoziția. amestecă praful de copt cu făina. Cu ajutorul unei spatula/ linguri de lemn încorporează făina în compoziție (de jos în sus cu mișcare largi).

Unge cu unt o formă (eu am folosit o formă de tort) și pudrează-o cu făină. Răstoarnă compoziția în formă, încearcă să o aduci cât de cât la același nivel și presară peste nucile tocate.

Prăjitura are nevoie de 25 de minute de coacere. Și gata, miroase a mere și a nuci coapte în toată casa! E toamna, bre!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s