Garlic & Turmeric Chicken with Butternut Squash Puree * Pui cu usturoi si turmeric si piure de dovleac

 

 

It’s a very rainy fall in Alabama. Halloween is long forgotten, but we can still find a great selection of pumpkins/ squashes in stores. My favorite is the butternut squash, and I try to come up with new recipes every time I serve it.

Take this butternut squash and carrot puree for example… nailed it from the first try, because you can’t really go wrong with butternut squash.

 

pumpkin puree 4

 

 

INGREDIENTS FOR 2 SERVINGS:

1/2 butternut squash

1/2 cup carrots

1 tbsp butter

2 tbsp feta cheese

1/4 cup whipping cream

sea salt & fresh ground pepper

5 garlic cloves unpeeled

3 garlic cloves crushed

2 chicken thighs

1/2 tbsp turmeric

1 tsp fresh rosemary chopped

1 tsp fresh chives chopped

2 tbsp olive oil

1/2 tbsp dried rosemary

 

HOW TO:

The first step involves using the oven for both chicken and veggies so prepare them together and place them in the oven at the same time.

Wash and dry the chicken. Season with sea salt and pepper. Mix olive oil with the crushed garlic, turmeric and dry rosemary and spread over the chicken. Place the chicken in an oven safe pan (a clay pot would be ideal) with 1/2 cup water (prevent sticking) and roast for 40 minutes at 450F.

Peel the squash and cut in 1 inch pieces. Roast on (parchment paper )the squash, carrots and garlic (unpeeled) for 20 minutes at 450F.

Remove from oven, transfer to a sauce pan (peel the garlic), add water and boil for about 10-15 minutes.

Season with sea salt and pepper.

Puree the veggies in a food processor. Add the butter, feta cheese and whipping cream and give it a few more pulses. Add the fresh rosemary and the chives.

 

turmeric chicken 1

 

 

That’s it! Enjoy!

 

 

**********************************************************************************************************

Rețete de toamnă.. pentru că e toamnă și plouă inside and out.

 

turmeric chicken 1

 

 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII:

1/2 dovleac lunguieț

1/2 cană morcovi

1 lingură unt

2 linguri brânză feta

1/4 cană smântână dulce (opțional)

sare de mare & piper proaspăt măcinat

5 căței de usturoi în coajă

3 căței de usturoi zdrobiți

2 pulpe de pui

1/2 lingură turmeric

1 lingurița rozmarin proaspăt măcinat

1 linguriță fire de chives tocate (un amestec între ceapă și usturoi verde)

2 linguri ulei de măsline

1/2 lingură rozmarin uscat

 

Mai întâi am băgat si legumele si carnea la cuptor după cum urmează:

Pornește cuptorul la 235 C (foc potrivit spre mare).

Carnea spălată și uscată am sărat-o și piperat-o. Amestecă usturoiul cu uleiul de măsline, pudra de turmeric și rozmarinul uscat. Freacă bine carne de pui cu amestecul făcut și pune-o într-un vas rezistent la cuptor cu 1/2 cană de apă (ideal ar fi un vas de lut). Bagă pulpele la cuptor.

Curăță de coajă dovleacul și taiel îm bucăți de un centimetru. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și coace dovleacul, usturoiul în coajă și morcovii la cuptor pentru 20 de minute. Scoate legumele de la cuptor (curăță usturoiul de coajă) și tranferă-le într-o oală. Sărează și piperează și fierbe legumele pentru încă 20 de minute la foc mediu. Adaugă brânza, smântâna și untul și bagă-le la robot/ mixer de mână. Adaugă rozmarinul proaspăt și firele de chives și servește cald.

Poftă bună!

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Garlic & Turmeric Chicken with Butternut Squash Puree * Pui cu usturoi si turmeric si piure de dovleac

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s