Ok, cauliflower rocks if you have the right recipe! This combination is just perfect and the sauce is to die for!
INGREDIENTS:
1/2 head cauliflower
1/2 cup pecan flour
2 eggs
sauce:
1/4 cup orange juice
1/4 cup sugar
1/8 cup soy sauce
1/4 cup balsamic vinegar
1 tbsp ketchup
1 tbsp sriracha (less if you don’t like spicy food)
3 garlic cloves crushed
fresh ginger
4 tbsp water
1 tbsp all purpose flour
pink salt & fresh ground pepper
Preheat oven at 400 F.
Wash the cauliflower, dry it on a paper towel and break it in small pieces.
Break the eggs, beat them with a fork and season them with salt and pepper.
Cover a cookie sheet with parchment paper.
Dip the cauliflower in the eggs and them in the pecan flour. Place them on the cookie sheet and bake them for 10- 15 minutes, flip them and bake for another 10-15 minutes.
While the cauliflower is in the oven, we need to make the sweet &sour sauce.
Mix the water and the flour/ corn starch.
Place all the rest of the ingredients (except for the water & flour/starch) in a small sauce pan and boil them on medium low heat for 3-4 minutes.
Add the flour mixture and stir well until the sauce thickens (should reach the consistency of a yogurt).
Cauliflower ready? Place it on a plate and cover it with sweet and sour sauce.
Serve immediately!
*******************************************************************
Mă tem că au schimbat interfața ăștia de la wordpress (sau nu mai știu eu să-l folosesc) de când mă tot învârt eu în jurul rețetei ăsteia. Vă plac aripioarele picante? Și mie!! Dar cică nu sunt foarte sănătoase, se adaugă la aripioarele personale și nici nu sunt vegetariene… Da, încă mai fabulez că sunt pe calea cea dreaptă! Oricum.. pe cuvânt de onoare, o să vă placă!
INGREDIENTE:
1/2 conopidă
1/2 cană de făină de nucă (nucă măcinată fin)
2 ouă
sos:
1/4 cană suc de portocale
1/4 cană zahăr brun
1/8 cană sos de soia
1/4 cană oțet balsamic
1 lingură ketchup
1 lingură sriracha (sau mai puțin)
3 căței de usturoi
ghimbir proaspăt cam 1/2 lingură rasă
4 linguri apă
1 lingură făină albă/ 1/2 lingură amidon
sare roz & piper proaspăt măcinat
Preîncălzește cuptorul la 280 C.
Spală conopida, usuc-o cu un ștergar și rupe-o în buchete mici.
Sparge ouăle într-un castron, condimentează-le și bate-le cu o furculiță.
Acoperă o tavă cu hârtie de copt.
Buchetele de conopidă se dau prin ou, apoi prin făina de nucă și apoi se așează în tavă. Se lasă la cuptor 10-15 minute, după care se scoate și se întoarce și se pune la cuptor pentru încă 10-15 minute.
Cât se coace conopida, ne ocupăm de sosul dulce-acrișor.
Într-o cană amestecăm făina/ amidonul cu apa. Restul ingredientelor se pun într-o cratița mică și se fierb pe foc mediu 3-4 minute.
Adaugă amestecul de făină/ amidon și apă și amestecă continuu până când se îngroasă sosul.
Pune conopida pe o farfurie și îmbrac-o bine în sosul dulce- acrișor.
Se înfulecă imediat!
I’ve never even heard of pecan flour! What a clever way to coat the cauliflower and add some delicious flavors, crunch and healthy fats!