Howdy, World! It’s been too long! I missed cooking and bragging shamelessly about it. Spring is just amazing in Alabama, all I feel like doing this days is taking walks, reading, sipping coffees & teas and just chillin’. Soon I’ll be going back to Romania for 3 months, so this might be my last lazy Huntsville recipe. Now, let me tell ya about them fake nachos!
INGREDIENTS:
4 sweet potatoes
1 can black beans
1 mild Italian pork sausage (optional)
1/2 sweet onion
2 garlic cloves
1/2 cup truffle cheese (any kind of melting cheese)
salt & pepper
1/2 tsp turmeric
a pinch of cayenne pepper
Italian parsley or cilantro chopped
olive oil
Preheat oven at 425 F. Peel and cut the potatoes into 1/2 inch sticks. Drizzle the potato sticks with olive oil and season with salt and pepper. Cover a sheet pan with parchment paper and spread the potato sticks evenly (make sure you don’t overlap them). Bake for 25 minutes. Remove from oven, flip the potatoes and bake for another 10 minutes. This is also a great way to make healthy sweet potato chips/ fries.
While the potatoes are baking, chop the onion and the garlic and saute them in olive oil. Chop the sausage in small pieces, add them in the pan and cook for 2 minutes. Add the can of black beans (drained) and season with salt & pepper, turmeric & cayenne pepper (depending on your level of comfort with hot foods). Cook for about 5 more minutes.
Now for the last step I used a clay pot, since I don’t have an oven- safe platter, you can use anything that would look good on the table (you won’t be able to transfer the fake nacho once you baked them). Place half of the roasted potatoes, cover with 1/2 of the cheese and 1/2 of the beans mixture. Now transfer the rest of the potatoes on top of the beans, cover with the rest of the beans mixture and then top with the rest of the cheese. Bake for another 10-15 minutes. Garnish with fresh parsley and serve immediately. Enjoy!
P.S. Don’t be afraid to change this recipe to your own taste! I’m sure russet potatoes would be amazing!
************************************************************************************
7 Aprilie 2016. StarCraft. Jewelry. Lattes. Vietnamezi. MasonDixon. Derma. Nachos din cartofi dulci. Nu neapărat în ordinea asta.
Am mâncat prima dată nachos cu brânză și alte nebunii acum vreo 8 ani, la Kalamazoo. 8 sau 9?! Anyhow, în 3 săptămâni plec iar spre Kalamazoo.. și dintr-una într-alta am ajuns la rețeta asta.
Pare complicată, dar e super simplu de făcut și e gata în 40 de minute. Dacă nu vă e teamă de love handles, by all means go for chipsuri de porumb direct. Eu m-am cam dedat la pizza și noodles în ultimele săptămâni, încerc să repar damage-ul înainte de zborul transatlantic.
INGREDIENTE:
4 cartofi dulci
1 conservă de fasole neagră
1/2 ceapă dulce/ galbenă
2 căței de usturoi
ulei de măsline
1 cârnat de porc picant (proaspăt, am folosit eu)
un vârf de cuțit de turmeric
sare și piper
un praf de piper cayenne (hot, hot, hot)
pătrunjel proaspăt
1/2 cană brânză gouda sau brânză cedar (eu am folosit un tip de cedar cu trufe)
Preîncâlzește cuptorul la 220 C.
Cartofii dulci se curăță de coajă, se taie în stil ”pai” de grosime 1/2 de centimetru, se condimentează cu sare și piper și se scapă și ceva ulei de măsline peste. După ce i-am învârtit un pic ca să mă asigur că s-au sărați pe toate părțile, i-am așezat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, i-am băgat la cuptor și am uitat de ei vreo 25 de minute. Cât au stat la cuptor cartofii, am tocat ceapa și usturoiul și le-am tras la tigaie in ulei de măsline. Am tăiat cârnatul de porc în bucăți mici, l-am adăugat peste ceapă și l-am să se împrietenească vreo 2-3 minute. La final am scăpat și fasolea (fără zeamă) și condimentele în cratița și le-am lăsat pe foc încă 5 minute. După 25 de minute am întors cartofii pe cealaltă parte și i-am băgat din nou la cuptor pentru 10 minute. Acum urmează asamblarea… Ideal ar fi un platou rezistent la cuptor, eu am folosit o tava de lut de mărime medie. Am aranjat jumătate din cartofi în tavă, i-am acoperit cu 1/2 din brânză și apoi cu jumătate din compoziția de fasole. Apoi am continuat cu restul de cartofi, fasolea (de data asta) și apoi restul de brânză. Se bagă la cuptor pentru încă 10- 15 minute. Se servește imediat!
Mie mi-a plăcut mult combinația, probabil voi încerca și cu cartofi albi și poate ceva capere, bacon… E genul de rețetă cu care chiar nu ai cum s-o dai în bară.
Bucurați-vă de primăvară, eu asta fac!
Sweet potatoes in a Mexican-style dish are PERFECT. I generally enjoy them sweet but this looks AMAZING!
Thank you! I love sweet potatoes in spicy or sour combinations.
This looks divine. I love beans. 🙂
Me too! I was really good! thank you 🙂