Cauliflower Tortillas * Turte de Conopida

 

          When life gives you cauliflower, you should make tortillas! Finally, a recipe based on cauliflower that I loved! I buy a head of cauliflower every 2 weeks and I either end up trowing it away after 2 weeks or I succeed in cooking it but I’m not happy with the result. I know cauliflower it’s the new pizza dough, but to me it tastes more like cabbage.
          I love pickled cauliflower, which is not a thing in US, but I tried and failed at pickling it. Unfortunately, we travel back home in the summer and by then my mom’s winter pantry  is almost empty (she usually keeps some sour cherry compotes and preserves for me and some blueberry vodka for A.). Hence, I haven’t had pickled cauliflower in too many years!
          Now, back to our recipe… I liked these tortillas sooo much that I ate all 6 of them in one day. You can serve them as a side to a meat dish or as the main course accompanied by a salad (for vegetarians)… or you can have them as a healthy snack between meals… I tried all these options in one day! 😀

 

cauliflower tortillas

 

INGREDIENTS FOR 6 CAULIFLOWER TORTILLAS:

…………………………………………………………………………………..
1 cauliflower head
……………………………………………………………………………
3 garlic cloves minced
……………………………………………………………………………….
1/4 yellow onion chopped fine
………………………………………………………………………..
1/2 tsp fresh rosemary chopped
……………………………………………………………………….
1/2 tbsp dried rosemary
………………………………………………………………….
2 eggs
……………………………………………………
3 tbsp havarti cheese
…………………………………………………………….
pink salt & fresh ground pepper
…………………………………………………………………
1 tbsp olive oil
…………………………………………………………………..

 

 

cauliflower tortillas1

 

          The recipe is pretty basic. Nothing fancy or time consuming, especially if you have the right food processor.

          Preheat the over at 425F/ 220C.

          First you need to wash the cauliflower and detach the florets where they join at the center. Place them in a food processor and chop them until they look like rice. Transfer them in a cheese cloth and squeeze the water out.

          Good, now place the cauliflower rice in a large bowl, add the rest of the ingredients and mix well. Line a cookie sheet with parchment paper, scoop as much cauliflower mixture as you can hold into your hands, give it a round shape and place it on the parchment paper. Using your fingers or a spoon/fork, try to flatten (while keeping a round shape) the cauliflower mixture until it looks like a tortilla (mine was probably about 3 mm thick). Repeat the trick with the rest of the mixture, then place the cookie sheet into the oven. Bake the cauliflower tortillas for about 7- 10 minutes on both sides (make sure you keep an eye on them; and flip them with care to prevent breaking them).

          This next step is optional!

          Heat a frying pan, add the olive oil and fry the tortillas on both sides for an extra golden and juicy look.. and extra crunchiness!

 

cauliflower tortilla section1

 

          ENJOY your healthy cauliflower tortillas! I know I did. 😀

 

**************************************************************************************************************

 

          Mă chinui de ceva timp să fac o mâncare pe bază de conopidă pe care să o pot și mânca fără să strâmb din nas. Am eșuat lamentabil de prea multe ori ca să mai țin șirul.. sau am aruncat direct conopida la gunoi după ce am lăsat-o ca fata în frigider la mucegăit. Cu toții facem asta, te lupți degeaba! Eii și mare minunea lui Dumnezeu, că făcui turte dintr-o conopidă mazilită pe fundul cutiei de legume (că mai nou nu mai cumpăr fructe și legume decât dacă văd albul frigiderului în fața ochilor) și nu că îmi placu, ci se bătură turcii…vreau să zic, am mâncat civilizat 6 turte de conopidă în 9 ore…CONOPIDĂ, da?!

          La turte de conopidă… înainte!

 

cauliflower tortillas

 

 

INGREDIENTE PENTRU 6 TURTE DE CONOPIDĂ:

…………………………………………………………………………………..
1 conopidă
……………………………………………………………………………
3 căței de usturoi zbrobiți
……………………………………………………………………………….
1/4 ceapă galbenă tocată mărunt
………………………………………………………………………..
1/2 linguriță rozmarin tocat
………………………………………………………………………………
1/2 linguriță rozmarin uscat (opțional)
………………………………………………………………….
2 ouă
……………………………………………………
3 linguri de cașcaval/ havarti cheese
…………………………………………………………….
sare roz & piper proaspăt măcinat
…………………………………………………………………
1 linguriță ulei de măsline proaspăt măcinat
…………………………………………………………………..

 

cauliflower tortillas1

 

          Pornește cuptorul la 220C/ 425F/… foc măricel.

          Spală conopida, rupe/ taie buchetele și toacă-le la robot până ajung la textura orezului. Transferă-le într-un tifon curat și stoarce bine până scoți toată apa din legumă. Răstoarnă orezul de conopidă într-un bol mai mare, adaugă și restul de ingrediente și amestecă bine. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și începe să scoți turte pe bandă rulantă.. glumesc, îți iese doar 6 turte din compoziția asta! Cu ajutorul unei linguri ia cam cât poți modela cu ajutorul ambelor mâini din compoziție și formează o bilă. Plasează bila pe hârtia de copt și aplatizeaz-o (păstrând forma rotundă) cu ajutorul degetelor/ lingură/ furculiță. Coace turte pe amble părți câte 7-10 minute în funcție de cât de coapte le vrei (numai nu le uita în cuptor).

          După ce le-am scos din cuptor, le-am tras rapid într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline pentru că… crunchy!

 

cauliflower tortilla section1

 

          Sunt super bune, mă jur! 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Cauliflower Tortillas * Turte de Conopida

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s