Beet Burgers * Burgeri din Sfecla

 

This version of veggies burgers it’s super fun, you won’t believe the colors on your plate! Plus it’s extra healthy!

I try my best not to eat bread (even though I bake fresh bread every 3-4 days), so I served my veggie burger with a handful of fresh spinach, avocado paste, some cherry tomatoes, few slices of onion and, of course, the burger combo: mayo+ketchup+mustard= love.

 

red beet burger

 

INGREDIENTS FOR ABOUT 5 BEET BURGERS:

  • 2 cups red beet (peeled &chopped in cubes) 
  • 1/2 cup black beans 
  • 1/2 red quinoa (cooked)
  • 1/2 red onion
  • 1/2 sweet onion
  • 1 egg
  • 3 tbsp flax seed flour
  • 3 tbsp white flour
  • pink salt &fresh ground pepper
  • chili flakes
  • fresh sage
  • 1 tsp dry sage
  • a handful of chopped parsley
  • lemon juice
  • 1 tsbp olive oil

 

 

beef burger

 

Roast the red beet at 375F for about 20 minutes.

Chop the onion and the parsley as fine as you can.

Transfer the beet roots in a food processor and give it a couple of pulses (you want to be chopped finely, not mashed completely).

Press the beans with a fork until you get to the consistency of a chunky paste.

Combine all the ingredients in a large bowl and give them a good stir!

Cover a baking sheet with parchment paper and start making your veggie patties.

I baked the veggie burgers for about 20 minutes. Then

I baked the patties for 20 minutes, then I removed them from the oven and fried them on each side for about 3 minutes. Don’t use more than 1 tbsp oil, the idea is to give them a little bit of crunchiness and some extra flavor from frying. If you don’t want to fry the burgers, bake them for 15 minutes, flip them and then bake them for another 15 minutes.

I really enjoyed them! Even though I served mine with a salad, as I said, they’re really filling.

P.S. With this recipe, it makes three attempts.. one of them failed. Also, I think the egg can be optional. I say “can” because I have to test first to see if the mixture holds together well enough to form the burgers (maybe add some extra flour or bread crumbs).

ENJOY!

 

**********************************************************************************

 

La multi ani, dragilor! Cele bune să se adune în 2016!

Mâncarăți mult porc? Eu, recunosc, m-am porcit in ultimul fel! De sărbători se vede treaba că sunt fata lu mama (la gătit, zic) și că nu îmi place deloc, da deloc-deloc, să mănânc. În timpul anului o mai ard cu salate, mă mai prostesc cu smoothie-uri.. bag fructe în loc de ciocolată, dar de sărbători sunt scăpată din lanțuri și mă bălăcesc ca porcu, ce mai! Porcul prăjit în untură de porc, sarmale împănate cu șuncă de porc, salata de boeuf înnecată în maioneză… fructe ale staționatului îndelungat lângă ochiul aragazului. 2 kile în 2 săptămâni… să-mi fie de bine!

 

Așaaaa, acum că mi-am mărturisit slăbiciunile, pot la o adică, fără să mă mai rușinez, să mă și laud. De exemplu, azi mă laud cu burgeri din sfeclă. Da, din sfeclă! Și sunt foarte gustoși!

 

 

red beet burger

 

INGREDIENTE PENTRU 5 BURGERI:

  • 2 căni sfeclă roșie (curățată și tăiată în cubulețe) 
  • 1/2 cană fasole neagra fiartă
  • 1/2 quinoa roșie (fiartă)
  • 1/2 ceapă roșie
  • 1/2 ceapă dulce/ galbenă
  • 1 ou
  • 3 linguri făină de cânepă
  • 3 tlinguri făină albă
  • sare roz & piper proaspăt măcinat
  • fulgi de chili
  • salvie proaspătă
  • 1 linguriță salvie uscată
  • o mână de pătrungel tocat
  • suc de lămâie
  • 1 lingură ulei de măsline

 

beef burger

 

Sfecla se coace intr-o tavă acoperită cu hârtie de copt cam 20 de minute la 190 C/ foc mediu.

Toacă ceapa și pătrunjelul… încearcă să le toci cât mai fin.

Tranferă sfecla coaptă într-un robot și toac-o fin (nu vrei să fie pastă, deci nu exagera).

Pasează fasolea neagră cu o ajutorul unei furculițe până obții o pastă (nu trebuie să fie chiar lichidă, e chiar mai interesant dacă rămân și bucăți mai mari de fasole).

Combină toate ingredientele într-un castron mai mare.. amestecă bine- bine!

Acoperă o tavă cu hârtie de copt, împarte compoziția în 5 (sau mai multe părți dacă vrei burgeri de dimensiuni mai mici) părți și dă-le forma de burgeri.

Coace burgeri la cuptor pentru 20 de minute. Eu am ales să îi și prăjesc într-o lingură de ulei de măsline pe ambele părți câte 3 minute pentru că îmi plac un pic mai crocanți. Dacă nu vrei să îi prăjești coace-i pentru 15 minute, întoarce-i  pe partea cealaltă și coace-i încă 15 minute.

Merg foarte bine cu pastă de avocado (avocado pasat cu un pic de lămâie, sare și piper), ceapă roșie, roșii și spanac. Pentru mine într-un hamburger (mănânc carne, dar încerc să nu mănânc chiar în fiecare zi) 50 % din fasol sunt muștarul+ ketchup-ul + maioneza, așa că de fiecare dată când fac burgeri din legume, îi îmbrac în galben și roșu.

P.S. Cred că se pot face și fără ou.. cu un pic mai multă făină sau coajă de pâine.

La multi ani 2016!

 

Advertisements

One thought on “Beet Burgers * Burgeri din Sfecla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s